AKTUELNO

Sveštenik Matia Bernaskoni (36) iz milanske nadbiskupije dosetio se da bi mogao da služi misu u moru, koristeći dušek na naduvavanje kao oltar. Zbog tog je poteza pod istragom italijanskih vlasti.

Bernaskoni je rekao da je planirao da održi nedeljnu misu među drvećem uz plažu u Krotoneu u južnoj Italiji, nakon što je pomagao u letnjem kampu za srednjoškolce.

Foto: Twitter.com/@ALT_caseyofm

Međutim, s obzirom na to da nije uspeo da pronađe hlad u koji bi se sklonio od velikih vrućina, Bernaskoni je rekao da mu je jedna porodica koja se zatekla u blizini ponudila dušek na naduvavanje pa je s njim otišao u more i započeo misu u kupaćim gaćama.

Iz lokalne crkvene zajednice uputili su kritiku na račun celog ovog slučaja.

"U nekim slučajevima, tokom praznika, odmora, izvan svakodnevnih stvari, moguće je izvoditi misu i izvan crkve. No uvek je potrebno euharistiju izvoditi primereno i na mestima gde je moguće dostojanstveno obraćanje svetu", poručio je čelnik crkve u Krotoneu, prenosi The Guardian.

Bernaskoni je pak branio svoje postupke pa se izvinio ako je bilo koga uvredio, rekavši da je njegovo ponašanje "možda bilo nepromišljeno" i dodao da to više neće činiti.

Foto: Twitter.com/@ALT_caseyofm

"Apsolutno mi nije bila namera da trivijalizujem euharistiju... to je jednostavno bila misa na kraju radne nedelje. Ali simbolika je jaka, to je istina, i govori sama za sebe, ponekad drugačije nego što bismo mi to želeli. Bilo je naivno od mene što nisam obratio pažnju na situaciju" rekao je sveštenik koji je pod istragom zbog prekršaja prema religijskoj ispovesti.