AKTUELNO

Nagrade "Dositejevo pero" dobitnicima će biti uručene 7. oktobra u Biblioteci grada Beograda u okviru Dečje nedelje.

Najveći žiri sastavljen od 100 đaka beogradskih osnovnih škola izabrao je najbolje knjige od 47 koliko ih je pristiglo na konkurs i "Dositejevo pero", prvu nagradu za stariji i mlađi uzrast dodelio Silviji Otašević za "Olimpijski san" i Slobodanu Stanišiću za delo "Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske".

Njihove knjige za najbolje objavljene u 2016. godini proglasio je "najoštriji i najiskreniji žiri" koji je odlučivao između 47 naslova prispelih na konkurs, od kojih su 22 bila namenjena mlađim osnovcima a 25 starijim, saopštili su danas organizatori konkursa Dečje kritike.

Konkurs Dečje kritike "Dositejevo pero" ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, biblioteka "Dositej Obradović" i organizacija "Prijatelji dece Opštine Voždovac" prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze svoje mišljenje o literaturi koja im je namenjena.

Po oceni tog najzahtevnijeg žirija druga nagrada za stariji uzrast pripala je knjigama "Ludvig van Mocart" Vesne Aleksić i "Ovčarsko-kablarska bajka" Raše Popova, koje su takođe, kao i obe pobedničke, izdanje čačanske Pčelice.

Isti broj poena, osvojile su i knjige "Volim te Sandra, ako nije problem" Zorana Božovića u izdanju Zavoda za udžbenike i Lagunina "Nemanjići dva orla" Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

Treća nagrada u kategoriji za starije osnovce pripala je Gradimiru Stojkoviću za "Na bregu kuća mala" u izdanju Lagune.

Drugu nagradu za mlađi uzrast dobila je knjiga "Trista slavujevih pesama, Radomira Putnjikovića, u izdanju Kreativnog centra, dok treću dele ; "Meni je mene žao" Miroslava Kokošara u izdanju Banatskih niti i Buklendova "Ovako je to bilo" Branka Stevanovića.

#Nagrada

#knjiga

#škola

'