AKTUELNO

Preminio je naučniko koji je postao prvi kiborg na svetu.

Britanski naučnik Piter Skot Morgan koji je postao "prvi potpuni kiborg u svetu" preminuo je u 64. godini. Morgan je nakon dijagnoze bolesti motornog neurona 2017. odbio da prihvati svoju sudbinu, navodeći da želi da pomeri granice onog što nauka može da uradi. Tako je odlučio da produži sebi život i postane "potpuno" robotski.

Robotičar svetskog ugleda pretrpeo je niz neverovatno komplikovanih i riskantnih operacija na svom putu da postane kiborg. To je uključilo i razvoj avatara kako bi mogao da izražava emocije pre nego što je izgubio mišiće na licu koji služe za to. Laserska operacija dala mu je savršeni vid pomoću kompjutera - tehnologija praćenja oka omogućila mu je da kontroliše više kompjutera samo uz pomoć svojih očiju. Zahvaljujući posebnim kolicima mogao je brzo da se kreće okolo, da stoji i leži. Cevčica za hranjenje ubačena je direktno u njegov stomak. Pionirskom operacijom, za koju se veruje da je prva ove vrste, sproveden je kateter direktno u njegovu bešiku a kolostomsku kesu direktno na njegovo debelo crevo, što mu je pomoglo kod hranjenja i odlaska u toalet.

Finalna procedura njegove tranzicije iz 2019. godine bila je vezana za glas. Prošao je laringektomiju, hirurški postupak odstranjivanja grkljana, što znači da je izgubio fizički glas ali je izbegao opasnost da mu pljuvačka uđe u pluća zbog njegovog stanja. Za Morgana je govorila glasovna kutija sa njegovim prethodno snimljenim govorom.

Morgan je prethodno obeležio ovaj tretman kao kraj Pitera 1.0 i početak Pitera 2.0. "Kad kažem Piter 2.0, mislim kiborg. Kad kažem kiborg, ne mislim na bilo kog starog kiborga, već najnaprednijeg ljudskog kibernetičkog organizma ikad stvorenog za 13,8 milijardi godina. Postaću prvi svetski potpuni kiborg. Skoro sve u vezi mene biće nepovratno promenjeno - telo i mozak. Moja postojeća čula biće pojačana, ali važnije je što će deo mog mozga, i čitave moje spoljne ličnosti, uskoro da bude potpuno sintetički", rekao je on.

Morganova porodica potvrdila je njegovu smrt jutros na "Tviteru".

"Bio je neverovatno ponosan na sve koji su ga podržavali i na svoju viziju da promeni način na koji ljudi vide invaliditet. Piter umro mirno okružen porodicom i najbližima", navodi se u objavi porodice.