AKTUELNO

Meksički sveštenik Nason Hoakin Garsija osuđen je na 16 godina i osam meseci zatvora nakon što je u poslednji čas postigao nagodbu s tužiocima u Los Anđelesu i izbegao doživotnu robiju.

Meksički sveštenik, 53-godišnji Nason Hoakin Garsija - poznat kao ''Apostol'' crkve La Luz del Mundo s pet miliona sledbenika - priznao je krivicu da je tri maloletne devojke učinio svojim seksualnim robinjama, piše "The Sun".

Zbog toga su Garsijine žrtve burno reagirale optuživši vlasti da su "pregovarale sa silovateljem". Presuda je izrečena nakon tri sata emotivnih svedošenja pet devojaka koje su Garsiju nazvale "čudovištem", "odvratnim ljudskim otpadom" i "antihristom".

- Obožavala sam svog zlostavljača. Koristio me uvek iznova kao žrtveno jagnje odvedeno na klanje - rekla je jedna od devojaka svedočeći pred sudom.

Dok su one govorile, Garsija, u zatvorskom kombinezonu, odbijao je da ih pogleda. Iz sudnice je odveden u lisicama. Sudija Ronald Koen rekao je da su mu ruke bile vezane zbog Garsijine nagodbe s tužiocima, ali je uplakanim žrtvama poručio:

- Svet vas je čuo, to vam garantujem. Ne prestajem da me iznenađuje šta ljudi rade u ime vere i koliko života je uništeno pod mantrom vrhovnog bića.

Garsija, koji sebe naziva ''Božjim apostolom'' na zemlji - poglavar je megacrkve La Luz del Mundo s pet miliona vernika, a mnogi među njima su kalifornijski Latinoamerikanci. On je dužnost poglavara te crkve preuzeo od svoga svoga oca Samjuela Hoakina Floresa, takođe samozvanog apostola, koji je preminuo 2014. godine. Spomenutu crkvu je, inače, osnovao 1926. godine njegov deda Aron Hoakin, tvrdeći da je dobio božansko prosvetljenje. Zato je i crkvu nazvao "Svetlost sveta".

Crkva koja propoveda fundamentalističko hrišćanstvo i nameće stroga ograničenja ženama koje su priseljene da nose veo i da se pokore svojim muževima. Tokom prošlog veka porodica Hoakin je izgradila mini grad u predgrađu Gvadalahare s visokim hramom u središtu - svojevrsnom Vatikanu svoje crkve. Izgradili su i niz drugih hramova širom sveta ukrašenim masivnim bistama u ime porodice, piše The Sun. U međuvremenu su se navodno enormno obogatili, uživajući u raskošnom životu finansirano donacijama i volontiranju vernika.

Jedna žena koja je Hoakina tužila za seksualno zlostavljanje rekla je da je crkvi dala 30.000 sati svoga besplatnog rada. Ona je seksualno zlostavljanje ranije nazivala "božijim darom", a tako su govorili još neki roditelji koji su svoju žensku decu odvodili na "blagoslov" Hoakinu.

On je uhapšen 2019. pri izlasku iz privatnog aviona na aerodromu u Los Anđelesu. Optužen je za silovanje dece i trgovinu ljudima u Kaliforniji. Postoje i gnusne snimci seksualnih odnosa sa maloletnicima, pa čak i incesta između članova porodice. Hoakin je demantovao sva ta nedela, ali je na koncu ipak sklopio nagodbu s tužiocima nakon što je njegova saučesnica Alondra Okampo pristala da svedoči protiv njega.

Iako je priznao krivicu, crkva La Luz del Mundo juče je, nakon izrečene presude, izdala saopštenje pohvalivši Hoakinov "integritet, njegovo ponašanje i rad" tvrdeći da su dokazi protiv njega izmišljeni.