AKTUELNO

Za jesenju ravnodnevnicu se vezuju brojna verovanja. Dan kada obdanica i noć traju po 12 sati, ne samo što označava početak jeseni, već ovaj dan važi i za vrlo moćan period za rituale i primenu brojnih narodna verovanja i običaja.

Jesenja ravnodnevnica označava početak jeseni na severnoj polulopti. Jesen ove 2017. stiže u Srbiju u petak, 22. septembra u 22:01, a završiće se 21. decembra u 17:27 kada će početi zima.

Jesenja ravnodnevnica se tradicionalno proslavljala kao druga, divlja ili zelena žetva, vreme praznovanja u čast majke Zemlje i njenih plodova. Večera na dan žetve je običaj koji je stariji od hrišćanstva.

U vreme kada ista dužina noći i dana najavljuje dolazak zime, ovaj praznik je predstavljao sipatetički magijski gest kojim je trebalo obezbediti dovoljno hrane za zimski period tako što su se iznosili i jeli najbolji plodovi žetve.

Foto: Pixabay.com

U ovo vreme je, prema predanju, Bog svetlosti izgubio bitku protiv svog mračnog blizanca i alter ega, boga tame.

PRIČA KOJA ĆE VAS SLOMITI! Preživela je logor smrti, a njena potresna ispovest će vas NAJEŽITI DO SRŽI (VIDEO)

Na jesenju ravnodnevnicu pale se sveće plave boje kojom se sibolizuje jesenja kiša i zelena za majku Zemlju i divlju žetvu, da bi se prikazalo spajanje neujednačenih aspekata života i uravnoteženog razmišljanja.

Od davnina ljudi su verovali da se na ovaj dan ispunajvaju sve želje.

Foto: Pixabay.com

Prema narodnom verovanju, ukoliko se tačno u trenutku nastupanja jesenje ravnodnevnice, u ovom slučaju 22 sata uveče, pogleda u nebo, zamisli želja i ponovi tri puta, ona će zasigurno biti ispunjena.

#Jesen

#Običaj

'