AKTUELNO

Pomračenja Meseca i Sunca nastaju kada se oni i zemlja nađu u određenom položaju, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK popularizator astronomije Branko Simonović.

Prvo potpuno pomračenje Meseca dogodilo se jutros. Ljubitelji astronomskih pojava mogli su da prate ovo pomračenje pri zalasku na zapadnom delu horizonta, do zalaska do 5 sati i 10 minuta.

Simonović je istakao da je u pitanju jedna lepa geometrija nebeskih tela.

- Pomračenja Meseca i Sunca nastaju kada se oni i zemlja nađu u određenom položaju, pa tako pomračenje Sunca nastane kad se Mesec nađe izmešu zemlje i Sunca, ali tako da senku baca na zemlju – rekao je Simonović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, pomračenje Meseca nastupa onda kada on zađe u zemljinu senku.

- Razlog što se događa tako retko, a ne svakog meseca, jeste što je mesečeva putanja malo nagnuta u odnosu na putanju po kojoj se kreću sva tri nebeska tela – rekao je Simonović.

Kako kaže, pomračenje može i izostati u toku godine, a najviše ih može biti tri, dok pomračenja Sunca može biti najmanje 2, a najviše 5.

Foto: TV Pink Printscreen

Simonović je rekao da je pre dve godine bilo tačno 20 godina od fenomena kada su se ljudi toliko zaplašili od pomračenja Sunca, da nisu smeli da izađu napolje. Kako kaže, to pokazuje da je prosveta najvažnija tema na kojoj treba da radimo.

- Oni kod kojih je mesec bio visoko iznad horizonta u trenutku pomračenja, mogli su lepo da vide tu pojavu – rekao je Simonović.

Autor:

#pomračenje meseca