AKTUELNO

Belgijski pozorišni umetnik Jan Fabr otvoriće 23. septembra 51. Bitef festival, ali samo svojim glasom, ne izlazeći na scenu Sava Centra, jer je insistirao da se niko ne pojavljuje pre ansambla njegove predstave "Olimp" kojom i počinje ovogodišnji festival.

Predstava Jana Fabra traje 24 sata, a prethodiće joj 22. septembra, kako je ranije najavljeno, "Kvizula" u trajanju od šest sati, antologijska predstava jedne od vodećih britanskih nezavisnih trupa "Forsd Enterteinment".

Umetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je akcenat glavnog programa na pozorištu nemačkog govornog područja i u tom kontekstu predstaviće tridesetogodišnjeg Ersana Mondtaga, "zvezdu u usponu" i "enfant terrible" nemačkog pozorišta, koji još uvek nije dobio najširu međunarodnu vidljivost.

Medenica je istakao da su mnogi direktori inostranih festivala odlučili da dođu u Beograd pri kraju Bitefa sa željom da pogledaju Mondtagove predstave "Sneg" Talijateatra iz Hamburga i "Istrebljenje" Koncertteatra iz Berna.

Ambasador Ssvajcarske u Srbiji Filip Ge smatra da je veoma važno da inostrani umetnici gostuju u Srbiji iz razloga što je, kako je rekao, "politika Zapadnog Balkana još uvek pod uticajem istorije i proces pomirenja u regionu još uvek nije završen, a umetnici imaju važnu ulogu u tom procesu jer promoviše toleranciju i otvorenost".

"Kao i svim stvaraocima i njima je potrebno da inspiraciju crpu iz suočavanja ideja sa drugima i zbog toga je moj prioritet što se tiče kulture da dovodimo švajcarske umetnike u Srbiju i ugostimo srpske umetnike u Švajcarskoj. Upravo ta razmena je osnova naših bileteralnih odnosa", istakao je Ge.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman čestitao je Medenici na izboru predstava za ovogodisnsji Bitef i primetio da više ne mora da odlazi u pozorišta u Nemačkoj, jer sve najbolje iz nemačkih teatara može da gleda i u Beogradu.

Direktor Gete instituta u Beogradu Frank Bauman posebno je skrenuo pažnju na komad "Sneg" nastao po romanu turskog nobelovca Orhana Pamuka koji obrađuje odnose Turske i Nemačke i istakao da "ono što je teško u politici, u kulturi može biti obrađeno kao dijalog".

"Ne treba da pričamo o Nemcima, Srbima, Turcima, već da se se posmatramo kao ljudi", kazao je Bauman.

Medenica je najavio i prateći program Bitef festivala koji će obuhvatiti tribinu "24/7: Duge predstave i nikad kraja" 23. septembra, susrete sa autorima vodiće Minja Bogavac, "Bitef Polifonija" biće u dijalogu sa glavim programom pa će obuhvatiti događaj u trajanju od 24 sata.

U okviru "Bitef biblioteke" biće predstavljen drugi tom knjige "Savremene nemačke drame", dok će treći tom biti objavljen za Beogradski sajam knjiga na kome će počasni gost biti književnost nemačkog govornog područja.

"Bitef na filmu" će ove godine izostati, a umesto toga će biti organizovana tribina posvećena dometima tog programa, dok će pozorišna kritičarka Bojana Janković nastaviti radionicu pod nazivom "Sumnjiva lica" čiji je prvi deo organizovan u maju.

#Festival

'