AKTUELNO

Članovi Folklornog ansambla i Narodnog orkestra Centra za očuvanje tradicije i kulture "Termoelektrane Nikola Tesla'' iz Obrenovca, boravili su od 18. jula do 8. avgusta u Tunisu na poziv Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture Tunisa, a pod pokroviteljstvom ambasada dveju prijateljskih zemalja.

U toku svog dvadesetdvodnevnog boravka u Tunisu, članovi Centra su bogatu i raznovrsnu srpsku tradiciju i kulturu prezentovali kroz pesmu i igru, uzevši učešće na 12 prestižnih festivala umetničkog stvaralaštva u isto toliko gradova širom zemlje.

Ministarstvo kulture Tunisa organizovalo je svečani prijem za sve članove Centra, a goste su primili šef kabineta ministra kulture Seif Taršuni i direktorka Sektora za bilateralnu saradnju u oblasti kulture i konzularne poslove Fajka Lajani.

Tom prilikom je predstavnicima Ministarstva kulture uručen je pozlaćeni Beli anđeo - simbol svekolikog mira i deo kompozicije Mironosnice na Hristovom grobu iz manastira Mileševe iz 13. veka.

ZLATNA TRUBA PALA SA NEBA: Počeo 57. sabor trubača u Guči

Na održanom sastanku u svečanoj sali Ministarstva kulture, Lajani je ocenila turneju Folklornog ansambla i Narodnog orkestra Centra vrlo uspešnom i obećala nastavak i unapređenje saradnje dveju zemalja u narednom periodu.

Ambasada Srbije u Tunisu, na čelu sa ambasadorom Nikolom Lukićem, je tokom boravka članova Centra u Tunisu priredila svečani prijem.

Članovi Centra bliže su informisali ambasadora Srbije o svojoj kulturnoj misiji, kao i o tridesetosmogodišnjem uspešnom radu mnogobrojnih generacija Centra na poljima očuvanja srpskog kulturnog nasleđa.

Članovi ansambla i orkestra su tokom boravka u Tunisu posetili i srpsko vojničko groblje u Bizerti i odali počast srpskim vojnicima otpevavši na grobovima svojih predaka pesmu "Tamo daleko".

Istog dana, nakon posete srpskom vojničkom groblju u Bizerti, priređen je svečani koncert u predgrađu Bizerte - Menzel Burgibi, kome je prisustvovao ambasador Lukić i delegacija Ministarstva kulture Tunisa.

#Folklor

#Obrenovac

#Tunis

'