AKTUELNO

Arheolozi u Izraelu otkrili su ostatke helenističke tvrđave koja svedoči o velikoj bici ustanika protiv zavojevača pre oko 2.000 godina.

Radi se o ustanku koji se kod Jevreja obeležava praznikom Hanuka, a opisan je u Prvoj knjizi Makavejskoj Svetog pisma.

Jevrejski pobunjenici, poznati kao Hasmonejci ili Makaveji, među kojima su i Sveti mučenici Makaveji, kojima je posvećen praznik 14. avgusta prema kalendaru SPC, uništili su ovu tvrđavu u okviru ustanka protiv helenističkih okupatora.

Arheolozi su nedavno otkrili ostatke tvrđave u šumi Lakiš, na obroncima Judejskih planina u južnom Izraelu, objavila je Uprava za antikvitete Izraela.

Tvrđava je uništena oko 112. godine pre Hrista, nekoliko decenija posle jerusalimskog čuda koje se dogodilo u sklopu ustanka, a proslavlja se kao Hanuka kod Jevreja.

- Bitka se dogodila u vreme kada je vođa Makavejaca sveštenih Jovan Hirkan vodio Hasmonejce u borbi za nezavisnost od Seleukidskog carstva - saopštila je Uprava za antikvitete.

Tvrđava se nalazi na vrhu visokog brda i obezbeđuje stratešku kontrolu nad glavnim putem za Marešu, koja je bila veoma važan grad u helenističkom periodu, prenosi Lajvsajens.

Arheolozi pretpostavljaju da je tvrđava bila deo utvrđene linije helenističke armije i da joj je namena bila da zaštiti Marešu od napada pobunjenika Hasmonejaca, navodi Uprava za antikvitete.

- Dokazi sa nalazišta pokazuju da je seleukidska odbrana bila neuspešna. Utvrđenje je teško oštećeno i zapaljeno tokom napada Hasmonejaca - navodi se u saopštenju Uprave koje potpisuju vođe istraživanja Sar Ganor, Vladik Lifšits i Ahinoam Montagu.

Tvrđava je bila dimenzija 15 puta 15 metara, sa spoljnim zidovima debljine i do tri metra, a u njenoj unutrašnjosti nađeno je sedam prostorija visine oko dva metra. Otkrivene su i stepenice koje su vodile na gornji nivo građevine, koji nije sačuvan, a pretpostavlja se da je ukupna visina građevine bila pet metara.

Arheolozi su u utvrđenju našli na stotine artefakata, među kojima su gvozdeno oružje, praćke, grnčarija i novčići koji potiču iz drugog veka pre Hrista. Nađene su i izgorele drvene grede, koje su naučnicima ukazale da je tvrđava spaljena u borbi.

Ustanak Hasmonejaca ili Makaveja počeo je kada je seleukidski kralj Antioh Četvrti oskrnavio Drugi hram u Jerusalimu 168. godine pre Hrista. On je, kako navode istorijski izvori, posle osvajanja Judeje pogubio 80.000 Jevreja, uništio sveti jevrejski hram u Jerusalimu i zabranio jevrejsku veru. Sprovodio je helenizaciju Jevreja, uveo grčke paganske običaje u Jerusalim i u hram postavio skulpturu grčkog boga Zevsa.

Tada je, 167. godine pre Hrista, sveštenik Matatija sa svojih pet sinova pokrenuo ustanak, a nasledio ga je njegov sin, sveštenik Juda Makavej (Makabejac), koji važi za jednog od najvećih jevrejskih vojskovođa i ratnika.

Makaveji su uspeli da preotmu hram, očiste ga i osvete, ali prema predanju koje prati praznik Hanuka, nisu u njemu našli dovoljno neoskrnavljenog ulja za obredne svetiljke, već samo jednu posudu u kojoj je bilo ulja za jednu svetiljku za jedan dan. Međutim, tada se dogodilo čudo i svetiljka je gorela osam dana, koliko se ovaj praznik proslavlja.

- Otkriće ove tvrđave otvara nam pogled na bitke i pobede ustanika Makaveja, obezbeđujući dokaze u vezi sa tradicionalnim predanjima o Hanuki - rekao je Hili Troper, izraelski ministar kulture i sporta.