AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Aranđelovdan, jednu od tri najučestalije slave među Srbima. Crkva Aranđelovdan posvećuje svim anđelima, a prvom među njima svetom arhangelu Mihailu. Verovanje kaže da on nije umro i da dalje po potrebi silazi među ljude, i to kao putnik ili prosjak.

Veruje se da arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i da, mereći njihova dobra i zla dela na zemlji, ih šalje u raj ili pakao. Ova verovanja na Aranđelovdan u našem narodu smatraju se istinitim.

Prema narodnom verovanju smatra se da kakvo je vreme na Aranđelovdan, takvo će biti tokom cele zime i proleća. U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može da otera vukove.

Ovo je dan kada morate da posetite crkvu, zatražite sreću i blagostanje, ali i dan kada je poželjno da učinite što više dobrih dela. Izbegavajte svađe, bes, negativnost. Poželjno je da od Aranđelovdana, pa do 28. novembar kada počinje Božićni post, oprostite svojim neprijateljima i očistite dušu, spremajući se za ovaj veliki podvig.

Evo kada je najbolje vreme da od svetoga Arhanđela Mihaila zatražite sreću, zdravlje i ispunjenje želja:

Foto: foto: gogrocka

21. novembra obavezno otiđite u crkvu i zapalite sveću. Molite se svom anđelu. Na ovaj dan tražite od anđela da ispuni vašu najdublju i najvažniju želju. Otvorite dušu i srce, delite radosti i tugu i na kraju se zahvalite. Nebo prima molitvu ceo dan.

22. novembra zatražite od Arhanđela Mihaila da vam pomogne sa teškoćama na poslu. Bilo da je u pitanju želja za većom platom, boljom pozicijom ili drugim poslom, ovu želju zamislite u periodu od 8:48 pa do 9:32.

Postoji predanje prema kome je Arhangel Mihailo kao nagradu od Boga dobio mogućnost da se dva puta godišnje spusti u pakao i oslobodi duše grešnika pružajući im počinak u nebeskom carstvu.

Autor:

#Aranđelovdan

#Praznik

#Svetac