AKTUELNO

Arheolozi su u istočnoj kineskoj provinciji Šandungu iskopali 29 drevnih grobnica, uključujući 11 koje su stare oko 1.800 godina i potiču iz kasne dinastije Istočni Han (25-220. godine nove ere).

Grobnice za koje se veruje da potiču od dinastije Istočni Han do dinastije Ćing (1644-1911) otkrivene su u okrugu Laivu u glavnom gradu provincije Jinan, rekao je Li Ming, šef Gradskog instituta za arheološka istraživanja.

Otkopano je više od 90 kulturnih relikvija, uključujući grnčarije, zdele, posuđe i bronzane novčiće, prenosi Kineski radio internacional

Četiri grobnice u Istočnom Hanu bile su ozidane ciglama. U grobnicama je pronađeno više od 10 vrsta cigli sa različitim ukrasnim šarama i slikama.

Na nekim ciglama pronađene su jasne slike Meseca i Velikog medveda, sa slikama zeca i žabe koje su vidljive na Mesecu. Obe ove životinje pominju se u kineskim mitovima vezanim za boginju meseca Čange.

"Ove slike su dokazale da je bajka o mesečevoj palati već bila popularna tokom dinastije Istočni Han“, rekao je Li.

Otkriće je otkrilo istorijske karakteristike sistema sahranjivanja i pogrebnih običaja u različitim periodima u ovoj oblasti i obogatilo informacije o sahranjivanju od dinastije Istočni Han do dinastije Ćing u oblasti Đinan, pružajući vredne nove materijale za relevantna istraživanja, dodao je Li.