AKTUELNO

Arheolozi su pronašli grob dvogodišnjeg deteta iz drugog veka nove ere, koji su neki istraživači nazvali prebivalištem "vanzemaljaca".

Grob je pronađen na antičkom groblju Kiz Aul. Kako ističu arheolozi, neobičnost je u tome što je "kod pokopanog deteta oblik lobanje značajno deformisan".

Prema mišljenju antropologa, bio je to dečak koji je trenutku smrti imao najviše godinu i po. Stručnjaci tvrde da je njegova glava podvrgnuta deformaciji praktično odmah nakon rođenja. Reč je o procesu izduživanja lobanje posebnim vezivanjem, u skladu sa varvarskom tradicijom.

Pročitajte još: NAJEŽIĆETE SE: Dečju lutku zaposeo DUH! (VIDEO)

Arheolozi dodaju da se deformacija lobanje najčešće sreće kod Sarmata i da predstavlja jedan od znakova njihove identifikacije. U grobu su pronađeni i glinena posuda pored glave dečaka, male perle, bronzana narukvica na njegovoj desnoj ruci. Dete je ležalo sa glavom prema istoku.

Veštački deformisane lobanje prvi put su pronađene 1826. godine u nekropolama Bospora Kimerijskog, u rejonu grada Kerč. Pretpostavlja se da je deformacija imala veze sa označavanjem pripadnosti grupi ili sa socijalnim statusom.

- Naravno, za one koji veruju u drevni kontakt sa vanzemaljskom civilizacijom ovakve stvari su dokaz posete iz svemira - navode naučnici.

Istraživači smatraju da je deformacija lobanje često mogla da dovede do promene karaktera čoveka, uključujući povećanje agresivnosti. Sarmati, u koje arheolozi ubrajaju i pronađenog dečaka, bili su veoma ratoboran narod.

#Arheologija

#Rusija

#Vanzemaljci

'