AKTUELNO

Brojni običaji vezuju se za ovaj datum.

Pravoslavni vernici slave Svete mučenike Kirika i Julitu.

Prema predanju, Sveta Julita je bila plemićkog roda, ali je rano ostala udovica, sama sa svojim novorođenim sinom Kirikom. Kako je i sama bila hrišćanka, i dete je odmah krstila i od malena ga učila veri.

Kada je car Dioklecijan naredio progon hrišćana, Julita i Kirik su uhvaćeni i izvedeni pred sudiju. Kako majka nije želela da se odrekne svoje vere, sudija joj, kaže priča, uze dete i poče ga milovati. No, Kirik povika:

- Ja sam hrišćanin, pusti me materi! - i poče rukama da grebe sudiju i otima se. Sudija se tada naljuti i udari Kirika o zemlju, a dete se skotrljalo niz stepenice i preminulo.

Foto: Wikipedia

Posle mnogih muka i Julita je ubijena 304. godine. Jedan deo moštiju svetih mučenika Kirika i Julite nalaze se u Ohridu, u crkvi Svete Bogorodice Bolničke.

Čitava sela i porodice danas u Srbiji slave Svetog Kirika i njegovu majku Julitu.

Veruje se da Sveti Kirik ili Ćiril štiti od kožnih bolesti, pa se ovog dana svi koji imaju zdravstvenih problema sa kožom kupaju na izvorima i rekama. Slično, postoji priča da ovaj svetac ima vlast nad sunčevim zracima i leči.

Pročitajte još: ROĐENO JARE SA LICEM DEMONA: Kad su videli mladunče, MEŠTANI U STRAHU zvali policiju! (VIDEO)

U nekim seoskim krajevima Srbije i danas postoji običaj sklanjanja strašila sa njiva jer nisu potrebna. Veruje se da Sveti Ćiril štiti od ptica grabljivica.

Kako je ovo, pre svega praznik ljubavi majke i deteta, žene na današnji dan treba da izbegavaju da grde i viču na decu jer će, veruje se, u protivnom biti bolesna preko godine.

Foto: Pixabay.com

Ovog drevnog „pravila“ pridržavaju se i ostali ukućani, pa je danas praznik kome se mališani naročito raduju jer će im se ispunjavati svaka želja.

Zato, drage majke, provedite ovaj dan sa svojim mališanima. Prošetajte sa njima, igrajte se i volite ih – svi ćete biti srećniji.

#Crkva

#Kalendar

#Praznik

#Svetac

'