AKTUELNO

Tokom iskopavanja nekropole iz ranog bronzanog doba u Mokrinu, tim srpskih i američkih arheologa došao je do iznenađujućeg otkrića.

Ovaj tim naučnika je prošlog četvrtka pronašao grob konjanika koji je sahranjen sa pratećom konjičkom opremom.

Ukop najverovatnije potiče iz ranog srednjeg veka (7-9. vek), a više detalja biće poznato nakon proučavanja nalaza, objavljeno je na stranici "Archeo Srbija".

Grob je pronađen na lokalitetu praistorijske nekropole iz ranog bronzanog doba, oko 2100 – 1500 godina pre nove ere, koja pripada Moriškoj kulturi. Nekropola se nalazi u Mokrinu kod Kikinde u Banatu, severna Srbija. Tokom proteklih nekoliko decenija, arheolozi su na ovom lokalitetu pronašli preko 310 grobova iz bronzanog doba, a ove godine otkrivena su 3 nova.

Grobovi iz Mokrina, naročito oni u kojima su pokopane žene, sadržali su bogate priloge, među njima i 13 luksuznih ogrlica izrađenih od morskih školjki, kostiju i poludragog kamenja.

Takođe, u 9 grobova su pronađene lobanje sa sa tragovima trepanacije (hirurškog zahvata kojim se otvara lobanja čoveka) i kasnijeg zaceljivanja, što znači da su pacijenti preživeli operaciju.

#Arheologija

#Mokrin