AKTUELNO

Menakši Ama je žena koja predaje kalaripajatu, drevnu borilačku veštine koju sada, zahvaljujući njoj, sve više praktijuju devojčice.

Iako ima 78 godina, dok sa bambusovim štapom parira udarcima svog sina, Menakši Ama ne deluje kao baka, već kao ono što i jeste - majstor kalarija, navodno najstarije borilačke veštine u Indiji.

Ova prababa iz Kerale, poretačka je sila iza oživljavanja kalaripajatua, drevne borilačke veštine koju sada, zahvaljujući njoj, sve više praktijuju devojčice.

"Počela sam da se bavijm kalarijem kada sam imala sedam godina. Sada ima 78. I dalje ga praktikujem, učim i predajem", rekla je Frans presu direktorka Kadatanad Kalgari Sangam škole koju je osnovao njen pokojni muž 1949. godine.

Kada otvorite novine, stalno vidite vesti o nasilju nad ženama", rekla je ona. "Kada žene nauče ovu borilačku veštinu, osećaju se fizički i mentalno jače i sigurnije da odu na posao ili da putuju same", dodala je Menakši Ama.

Kalari, koji sadrži elemente plesa i joge, uključuje mačeve, štitove i palice. Veština stara 3000 godina, koja se pominje u drevnim hindu spisima, i dalje je puna religioznih momenata.

Britanci su zabranili praktikovanje ove veštine 1804. godine, ali je kalari preživeo i ponovo postao popularan kada je Indija stekla nezavisnost 1947.

Poslednjih decenija, veština je opstala i postala popularna zahvaljujući Menakoja je za svoj rad dobila nacionalno priznanje 2017. godine. Kalarija je sada priznata kao sport i praktikuje se u celoj indiji.

Unutar kalari sale Menakši Ame, njen sin Sandživ Kumar uči polaznike - dečake i devojčice - osnovnim koracima veštine.

Foto: Pixabay.com

"Postoje dve strane kalaripajatua - jedna je strana mirna a druga strana rata", kaže gurukal (majstor) Sandživ Kumar. "Ovo je umetnost koja pročišćava um, telo i dušu, poboljšava koncentraciju, brinu i strpljenje, regeneriše fizičku i mentalnu energiju. Kada su mentalno i fizičko potpuno povezani, tada protivnik nestaje a telo postane oči", rekao je on.

"Ovo je neka vrsta poezije", kaže inženjer Alaka S. Kumar, 29-godišnja Kumarova ćerka. "Predavaću kalari sa bratom. Moramo da preuzmemo taj posao, inače će nestati", dodala je ona.

#Indija