AKTUELNO

Na današnji dan posle sedam godina skrivanja u Vojvodini je uhapšen poslednji haški begunac Goran Hadžić i izručen Tribunalu u Hagu.

1944 - Nemački pukovnik Klaus Šenk, grof fon Štaufenberg (Claus Sćenk, von Stauffenberg), pokušao je atentat na nacističkog lidera Adolfa Hitlera podmetanjem bombe koju je doneo i stavio pod konferencijski sto tokom sastanka u jednoj baraci kod Berlina. Hitler je lakše ranjen, a zaverenici su pogubljeni.

Foto: Wikipedia

1969 - Američki kosmonaut Nil Armstrong (Neil) postao je prvi čovek koji je stupio na Mesec. Armstrong je boravio na Mesecu dva sata i 21 minut, posle čega se vratio na svemirski brod "Apolo-11".

2009 - Sudsko veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu osudilo je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a njegovog rođaka Sredoja Lukića na kaznu zatvora od 30 godina zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti nad bosanskim Muslimanima u Višegradu 1992/94.

Foto: Tanjug AP

2011 - Posle sedam godina skrivanja u Vojvodini je uhapšen poslednji haški begunac Goran Hadžić i izručen Tribunalu u Hagu.

2013 - Preminula je Helen Tomas (93) dugogodišnji izveštač iz Bele kuće i jedna od pionirki angažmana žena u novinarstvu.

#Haški tribunal

#Vremeplov

#adolf hitler

'