AKTUELNO

Na današnji dan u Carigradu je ubijen turski državnik i vojskovodja poreklom iz Bosne Mehmed-paša Sokolović.

1521 Papa Lav X dodelio je engleskom kralju Henriju VIII (Henry) titulu "Branitelja vere" pošto je kralj objavio knjigu u kojoj je osudio ideje verskog reformatora Martina Lutera (Luther). Henri VIII je 12 godina kasnije osporio autoritet rimokatoličke crkve, a 1534. se proglasio poglavarom anglikanske crkve.

1531 Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestantski verski reformator Ulrih Zvingli (Urlich Zwingli), jedan od najvećih teologa reformacije.

1579 U Carigradu je ubijen turski državnik i vojskovodja poreklom iz Bosne Mehmed-paša Sokolović. Proslavio se u mnogim ratovima, obnovio je tursku flotu uništenu u bici kod Lepanta 1571, a od 1566. bio je veliki vezir. Atentat je izvršio jedan derviš.

1806 Rodjen je Aleksandar Karadjordjević, sin vodje Prvog srpskog ustanka Karadjordja, srpski knez od 1842. do 1858. Tokom njegove vladavine pokrenute su ozbiljne reforme u Srbiji i modernizacija zemlje. Na presto su ga doveli ustavobranitelji posle svrgavanja kneza Mihaila Obrenovića.

1851 Rodjen je kompozitor i horovodja Josif Marinković, jedan od najznačajnijih predstavnika srpske romantičarske muzike. Uveo je u srpsku muziku hor i solo pesmu sa klavirskom pratnjom ("Kola", "Narodni zbor", "Junački poklič", "Čežnja").

1899 Počeo je Burski rat izmedju južnoafričkih burskih država Transval i Oranž i Velike Britanije. Po završetku rata 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez (kasnije Južnofrička Republika), britanski dominion.

1939 Grupa američkih naučnika, medju kojima i Albert Ajnštajn (Einstein), obavestili su predsednika SAD Frenklina D. Ruzvelta (Roosevelt) o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.

1962 Papa Jovan XXIII otvorio je u bazilici Svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme katoličke crkve u njenom prilagodjavanju modernom svetu.

1963 Umrla je francuska pevačica Edit Pjaf (Edith Piaf), zvezda kabarea i francuske šansone, najpopularnija pevačica pedesetih godina 20. veka.

1963 Umro je francuski pisac, slikar i režiser Žan Kokto (Jean Cocteau), koji je prošao sve faze moderne umetnosti kubizam, dadaizam, nadrealizam... Zbog raznovrsnosti svog opusa i artističkog univerzalizma važi za jednog od korifeja francuskog duha (roman "Strašna deca", pozorišni komadi "Orfej" i "Antigona", filmovi "Lepotica i zver" i "Orfejev testament").

1976 U Kini je pod optužbom za zaveru uhapšena "četvorčlana banda" udovica Mao Cedunga (Zedong) Djang Ching (Jiang Qing) i tri bivša visoka funkcionera.

1977 U atentatu je ubijen predsednik Severnog Jemena, pukovnik Ibrahim al Hamdi.

1980 Dvojica sovjetskih kosmonauta okončali su dotad najdužu misiju u kosmosu. U brodu "Saljut 6" oni su proveli u svemiru 185 dana.

1985 Četiri američka lovca presrela su egipatski avion sa otmičarima italijanskog putničkog broda "Akile Lauro" i primorali ga da sleti na Siciliju, gde su otmičari uhapšeni. Otmičari su se 9. oktobra predali egipatskim vlastima koje su im odobrile da odlete u Tunis.

1988 Govor pape Jovana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strazburu kada je britanski poslanik iz Severne Irske, protestantski sveštenik Jan Pejzli (Ian Paisley), počeo da uzvikuje "antihrist", razvivši transparent na kojem je pisalo "Jovan Pavle II antihrist".

1993 U atentatu u Oslu teško je ranjen Vilijam Nigard (William Nygaard), norveški izdavač "Satanskih stihova" Salmana Rušdija, britanskog pisca indijskog porekla, kojeg je iranski verski vodja Homeini osudio na smrt.

1998 Ni nakon sedmočasovnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) nisu postigli dogovor oko rešavanja kosovske krize na osnovu rezolucije UN od 23. septembra. Pored pretnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila sprovodjenje rezolucije.

1999 U Prištini je ubijen Bugarin Valentin Krumov, kao prva žrtva medju pripadnicima medjunarodnih mirovnih snaga koje su u junu 1999. rasporedjene na Kosovu.

2000 Umro je Donald Djuar, predsednik škotskog parlamenta konstituisanog 1999. prvi put nakon 292 godine.

2004 Ministri spoljnih poslova Evropske unije odlučili su da Libiji ukinu embargo na oružje, uveden 1986, čime je prihvaćeno odricanje Tripolija od oružja za masovno uništenje.

2008 Umro je fotograf Vilijam Klakston (William Claxton) poznat po izražajnim portretima džez muzičara kao što je Čet Bejker (Chet Baker). Slavu je stekao snimcima Boba Dilana (Dylan) i Frenka Sinatre (Frank), Džoni Mičela (Joni Mitchell) i Toma Džonsa (Jones).

2010 Pri pucanju spremnika s toksičnim crvenim muljem kod grada Ajka u Madjarskoj poginulo je sedam, a povredjeno 120 gradjana. Mulj je bio vrlo alkalan, pH vrijednosti 13 i sa štetnim elementima žive, arsena i hroma.

2013 Umro je bivši SS kapetan Erih Pribke, jedan od poslednjih živih nacističkih zločinaca, koji je 1998. osudjen na doživotni zatvor.

#Vremeplov