AKTUELNO

Kako izgleda zdrava stolica? Nakon odlaska u WC obavezno pogledajte kako izgleda sadržaj koji ste izbacili iz sebe. Boja i oblik stolice otkrivaju stanje organizma i da li ste bolesni.

Nakon pražnjenja creva, iznenađujuće veliki broj ljudi se okrene da pogleda stolicu u WC šolji. Iako to većina radi nesvesno (a mnogi se čak stide da priznaju), ispostavilo se da je ova navika veoma korisna jer pomaže da se sazna dosta o zdravlju creva, kao i da se spreči potencijalna bolest.

Oblik i miris vaše stolice su snažan pokazatelj zdravlja probavnog sistema. Promene u boji, obliku i teksturi mogu da otkriju znakove infekcije, probavne smetnje ili ozbiljnije zdravstvene probleme, poput kancera.

Kako da utvrdite da li je vaša stolica zdrava?

"Zdrava stolica se obično smatra mekom, formiranom stolicom koja je tipično braonkaste boje", kaže gastroenterolog dr Majkl Čeng.

"Ako primetite da postoje promene u navikama u pražnjenju creva, bilo da je reč o zatvoru ili dijareji ili promeni boje stolice, to može da ukazuje na zdravstveni problem. Pokazatelj problema je i ako se osoba ne oseća dobro, ako oseća neku vrstu nelagode u stomaku, mučninu, promenu u apetitu ili telesnoj težini."

Bristolska skala stolice

Feces (stolicu) čini 75 odsto vode i 25 odsto čvrste materije, koje se sastoje od mrtvih bakterija, neprobavljene hrane i neorganskih materija. Obično je potrebno oko tri dana da hrana prođe kroz naš sistem pre pražnjenja. Ali kada se to desi previše brzo ili sporo, to može da utiče na veličinu, boju i teksturu stolice.

Bristolska skala stolice je na osnovu veličine i teksture podelila tipove fecesa u sedam kategorija:

Tvrde i odvojene kuglice koje liče na lešnike i teško se izbacuju

U obliku kobasice, ali grudvaste strukture

U obliku kobasice, ali sa pukotinama po površini

U obliku kobasice ili zmije, ali glatke površine i mekana

Meke i odvojene grudvice sa jasnim ivicama

Kašasta sa neravnim ivicama

Potpuno vodenasta bez "čvrstih" komadića

A evo i kako svaka izgleda...

A na šta svaka od ovih vrsta ukazuje?

Konstipacija

Tipovi 1 i 2 su tvrde i grudvaste stolice koje se teško "izbacuju", pražnjenje je često bolno. Ovakve stolice dugo "borave" u debelom crevu i ukazuju na zatvor.

"Zatvor može biti uzrokovan mnogim faktorima, uključujući lekove, promene u ishrani, stres ili određenu bolest", kaže dr Čeng.

Zdravo varenje

Tipovi 3 i 4 smatraju se optimalnim oblikom zdrave stolice. Zdrava stolica je tipično u obliku kobasice ili nalik zmiji. Lako "prolazi" kroz creva i ne ostavlja "naslage" u njima nakon izlaska.

Dijareja

Stolice tipa 5 do 7 su vodenaste i kašaste. One se najkraće zadržavaju u debelom crevu i znak su dijareje.

"Dijareju mogu da izazovu mnogi faktori, uključujući lekove, promene u ishrani ili netolerancija na određene sastojke, stres, neke bolesti i infekcije", kaže dr Čeng.

Boja stolice i zdravlje

Boja stolice takođe može da predstavlja odraz našeg celokupnog zdravlja.

"Zdrava stolica je obično braonkaste boje", kaže dr Čeng. "Razlog za zabrinutost je crni ili crvenkasti izmet, što može da ukazuje na gastrointestinalno krvarenje. Stolice sive boje takođe mogu da budu pokazatelj problema sa jetrom, što nikako ne treba zanemariti.

Žuta, masna stolica sa izraženo neprijatnim mirisom ukazuje na to da creva nisu pravilno svarila i apsorbovala masti. To može biti uzrokovano bolešću crevne sluznice, poput celijakije ili hroničnog pankreatitisa", objašanjava doktor.

#Stolica

#Zdravlje