AKTUELNO

Na današnji dan umro je ruski pisac Anton Pavlovič Čehov.

1099 - Krstaši su u Prvom krstaškom ratu osvojili Jerusalim i razorili ga. Grad je posle rimskog razaranja 70. godine obnovio rimski car Hadrijan i pretvorio ga u rimsku vojnu koloniju, a 638. došao je pod vlast Arapa i postao muslimansko sveto mesto. Arapi su ga ponovo osvojili 1187.

1606 - Rođen je holandski slikar Harmens van Rijn Rembrant, jedan od najvećih majstora u istoriji slikarstva. Uradio je oko 650 uljanih slika, oko 300 gravira i oko 2.000 crteža, uključujući remek dela kao što su "Noćna straža", "Izgubljeni sin", "Čas anatomije doktora Tulpa".

Foto: Wikipedia

1795 - Marseljeza je zvanično prihvaćena za himnu Francuske.

1904 - Umro je ruski pisac Anton Pavlovič Čehov, jedan od najznačajnijih pripovedača i dramskih pisaca u ruskoj i svetskoj književnosti. Kao dramski pisac smatra se nenadmašnim majstorom atmosfere i dijaloga. Njegove drame i danas su na repertoarima svetskih pozorišta ("Galeb", "Tri sestre", "Višnjik").

Foto: Wikipedia

1937 - Pušten je u saobraćaj kanal Moskva-Volga dug 128 kilometara, dubok 5,5 a širok 85 metara, čime je regulisana reka, a grad Moskva postao je luka povezana sa pet mora.

1968 - Uspostavljen je prvi direktni putnički avio-saobraćaj između SAD i SSSR. Na liniji Moskva-Njujork počeli su da lete avioni "Aeroflota" i "Pan Amerikena".

1983 - U napadu jermenskih terorista na prostorije turske vazduhoplovne kompanije na pariskom aerodromu "Orli", šest ljudi je poginulo, a 48 ranjeno.

1997 - U Majami Biču na Floridi ubijen je Đani Versače italijanski modni kreator, jedna od najpoznatijih ličnosti iz sveta mode krajem 20. veka.

2003 - Umro je Hjum Kronin, brodvejski i holivudski glumac koji se prvi put na filmu pojavio 1943. godine u Hičkokovoj "Senci sumnje", a kasnije i u drugim filmskim ostvarenjima kao što su "Poštar uvek zvoni dvaput", "Dvanaest besnih ljudi" i "Čaura".

2006 - Javno je predstavljen Tviter, besplatna društvena mreža i mikro-blog alat koji omogućava korisnicima da čitaju tuđe i šalju svoje mikro-tekstualne unose, tzv. tvitove.

Foto: Pixabay.com

2010 - U ministarstvima pravde Hrvatske i Srbije omogućen je uvid u popis osoba osumnjičenih, optuženih ili osuđenih za ratne zločine u tim državama.

2015 - Umro je matematičar Vene Bogoslavov, autor "Veneovih zbirki" matematičkih zadataka koje se koriste gotovo 40 godina u nastavi u srednjim školama širom Srbije.

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'