AKTUELNO

Najskuplji tost na svetu napravio je Tim Bengel. Skulptura je nazvana „Who Wants To Live Forever“, a predstavljena je na Nedelji umetnosti u Berlinu.

Skulptura napravljena od čistog zlata vredna je tri miliona američkih dolara. Autor skulpture Tim Bengel, koristio je pravi tost od avokada kao šablon i napravio je 27 tri de modela pojedinačnih komada sendviča – pet kriški avokada, pet kriški paradajza, deset listova rukole, pet kolutova luka i dve polovine peciva.

Zatim je svaki komad izlio u 18-karatno zlato i ponovo ga sastavio u sendvič. Ukupno skulptura teži više od 11 kilograma. Nemačka galerija „Rother“, za ovaj zlatni tost je dizajnirala kutiju vrednu 47.000 dolara.

Kako navodi umetnik, tost od avokada je statusni simbol generacije milenijalaca koji predstavlja bogatstvo, fitnes, status i zdrav način života. Umetnik takođe, povezuje svoje umetničko delo sa mitom o kralju Midi, koji je dodirom sve pretvarao u zlato, da bi na kraju umro od gladi.

„Slične stvari se događaju u današnjem turbo-kapitalizmu, koji u svojoj pohlepi za profitom, uništava sve“, rekao je umetnik Tim Bengel, koji je postao slavan 2017. godine kada su njegove slike napravljene od listića zlata i obojenog peska na platnu postale viralne. Za Berlinsku nedelju umetnosti 2019. godine izgradio je vrt u obliku lobanje od grmlja i nadgrobnih spomenika.

Najskuplja skulptura od tosta sa avokadom na svetu stići će u Sjedinjene Države krajem godine, najpre na Nedelju umetnosti u Majamiju. Takođe, komad je dostupan za kupovinu preko Galerije „Rother“.

Autor:

#zlatni tost