AKTUELNO

Da život može da ispiše priče koje su bolje i od onih filmskih svedoči slučaj jedne devojke iz Španije, koja je slučajno otkrila da je kao beba zamenjena u bolnici! Zbog toga je odlučila da ih tuži i traži 2,9 miliona evra.

Kako navode španski mediji, devojka je do šokantnog saznanja došla tek kada je pre tri godine, tokom sudskog spora sa ocem zbog neplaćanja dečjeg dodatka, uradila DNK test.

Rezultati su pokazali da ona nije ćerka tuženog, što je zaprepastilo njenog oca. Naknadnom istragom je utvrđeno da je u porodilištu slučajno zamenjena sa drugom devojčicom, koja je rođena pet sati pre nje.

Odrasla u teškom okruženju

Prema rečima njenog advokata Hozea Morga, devojka je odrastala u veoma teškom porodičnom okruženju. Žena za koju je mislila da joj je majka preminula je, otac ju je napustio, pa je živela uglavnom sa bakom. Međutim, lokalni zvaničnici u Riohi ponudili su joj samo 215.000 evra odštete, pa će ovaj neverovatan slučaj dobiti epilog na sudu.

Dve bebe su zamenjene pre 19 godina jer su obe bile prevremeno rođene, pa su stavljene zajedno u inkubator. Kad se njihovo zdravstveno stanje popravilo, obe su prebačene u jaslice, gde ih je neka od medicinskih sestara pomešala i dala pogrešnim roditeljima.

Nenamerna greška

Regionalna ministarka zdravlja Sara Alba priznala je da je za ovu grešku odgovorno porodilište u opštini Sveti Miljan od Kogolje, ali je dodala da je greška bila nenamerna.

Ona je rekla da je sada, 19 godina kasnije, nemoguće utvrditi koja je tačno babica zamenila decu, te navela da sada, kada su računarski sistemi napredovali, takva greška više ne može da se dogodi.

- Ta bolnica je u međuvremenu zatvorena. Nismo uspeli da utvrdimo ko je odgovoran. To je bila ljudska greška i možemo da garantujemo da se neće ponoviti - rekla je Sara Alba.

Druga devojka odustala od tužbe

Španski mediji navode da druga devojčica, koja je zamenjena u porodilištu, nije želela da se pridruži tužbi protiv ministarstva zdravlja, te da je takođe insistirala da ostane anonimna. Ona je, kako saznaju novinari, imala daleko srećnije detinjstvo, ali je bila šokirana kad je saznala da majka i otac sa kojima i dalje živi nisu njeni biološki roditelji.

#DNK

#Otac