AKTUELNO

1157 - Rođen je engleski kralj Ričard I Plantagenet "Lavlje srce", heroj srednjovekovnih legendi, jedan od vođa u Trećem krstaškom ratu. Vladao je od 1189. do smrti 1199.

1331 - Stefana Nemanjića, poznatog kao Dušan, sinakralja Stefana Dečanskog, arhiepiskop Danilo II je na državnomsaboru u gradu Svrčin (u južnom delu Kosova) u 23. godini životakrunisao za kralja Srbije. Ni jedan srpski kralj pre njega nije takomlad došao na presto. Za cara je krunisan je 1346. u srpskojprestonici Skoplju.
1380 - Veliki moskovski knez Dimitrije Donski potukao je ubici kod Kulikova tatarsku vojsku, što je bila prva pobeda Rusa nadTatarima, koji su u 13. veku zavladali Rusijom.
1474 - Rođen je italijanski pisac Lodoviko Ariosto, čijije viteški ep "Besni Orlando", s motivom ljubavnog ludila junakaOrlanda iz doba Karla Velikog, najblistaviji poetski izraz moralnihi umetničkih tendencija italijanske renesanse. Ostala dela:komedije "Negromant", "Kasarija", lirske pesme, satire.
1645 - Umro je španski pisac Fransisko Gomes de Kevedoi Viljegas, satiričar koji je zbog zajedljivog jezika i otrovnogpera čas bio povlašćen na dvoru, čas proganjan i zatvaran.Izvanredno je slikao život ulice. Ali njegova lirika je izrazizuzetne barokne istančanosti. Dela: "Život lupeža", "San lobanja","Plutonov svinjac", "Dom poludelih od ljubavi", "Knjiga o svim stvarimai još o mnogim drugim", zbirke poezije "Španski Parnas", "Triposlednje kastiljanske Muze".
1664 - Predvođeni pukovnikom Ričardom Nikolsom, Englezisu bez ispaljenog metka zauzeli holandsko naselje Novi Amsterdam,nazvano potom Njujork u čast Džejmsa, vojvode od Jorka, budućegengleskog kralja Džejmsa II.
1731 - Bački episkop Visarion Pavlović otvorio je uNovom Sadu Latinsko-slovensku školu, koja je imala odlike nižerealne gimnazije. Oblikovala je više naraštaja srpske građanskeinteligencije.
1760 - Britanske trupe pod komandom Džefrija Amherstaporazile su Francuze kod Montreala, u ključnoj bici sedmogodišnjegrata za Kanadu, posle koje je ta severnoamerička teritorija postalabritanski posed.
1830 - Rođen je francuski pisac i filolog Frederik Mistral,dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1904, koji je najvišepisao lirske pesme, epove i drame. Posebno je zaslužan što jeočuvan od zaborava provansalski jezik i obnovljeno pesništvo naprovansalskom, a posle dve decenije rada sastavio jefrancusko-provansalski rečnik. Dela: epopeje "Mirejo", "Kalendo".
1831 - Ruske trupe pod komandom generala Ivana Paskevičazauzele su Varšavu posle bitke u kojoj su potukle poljske ustanikekojima je komandovao general Henrik Dembinjski. U trodnevnoj bicipoginulo je više od 9.000 Poljaka.
1841 - Rođen je češki kompozitor Antonjin Dvoržak,jedan od tvoraca češke nacionalne škole. Koristio se ifolklorom drugih slovenskih naroda. Njegova dela puna su melodikei orkestarskih boja i prožeta su slovenskom osećajnošću. Bioje sledbenik romantičarskog novoklasicizma Johanesa Bramsa. Dela:opere "Rusalka", "Jakobin", "Djavo i Kaća", devet simfonija, međukojima "Simfonija iz Novog sveta", orkestarska kompozicija"Slovenske igre", "Koncert za violončelo i orkestar br. 2 uh-molu", "Koncert za violinu i orkestar u a-molu", koncerti zaklavir i orkestar, kamerna muzika.
1856 - U Parizu je, ugovorom o miru, završen Krimski ratu kojem je protiv Rusije od 1853. ratovala Turska, a od 1854. iBritanija, Francuska i Kraljevina Sardinija (Pijemont). Rusija jeizgubila deo Besarabije i protektorat nad dunavskim kneževinamakao i pravo držanja flote u Crnom moru.1900 - Uragan je u teksaškom gradu Galveston usmrtionajmanje 8.000 osoba.
1925 - Rođen je engleski filmski glumac Piter Selers,nenadmašan komičar. Filmovi: "Dr Strendžlav", "Pucanj u tami","Šta je novo mačkice", "Zatvorenik Zende", "Dobrodošli gospodineČens", serija filmova o Pinku Panteru.1926 - Društvo naroda jednoglasno je primilo Nemačku učlanstvo.
1941 - Nemačke trupe su u Drugom svetskom ratu potpunookružile Lenjingrad, odsekavši ga od ostatka Sovjetskog Saveza,čime je otpočela opsada koja je okončana tek u januaru 1944.pobedom sovjetske vojske. Tokom opsade umrlo je, većinom od gladi,oko 620.000 stanovnika grada.
1943 - Objavljena je bezuslovna kapitulacija Italije uDrugom svetskom ratu, čime su saveznici dobili odskočnu dasku zaoperacije u srednjoj Evropi. Italija je potpisala kapitulaciju još3. septembra, ali je ona obelodanjena tek 8. septembra. Kapitulacijaje bila posledica uspešne vojne kampanje saveznika u Italiji kojaje započela iskrcavanjem na Siciliju Osme britanske armije podkomandom feldmaršala Bernarda Montgomerija jula 1943.1944 - Prva nemačka raketa "Fau 2" u Drugom svetskom ratu,ispaljena iz Haga, pala je na London.
1944 - Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu prešlegranicu nacističke Bugarske.
1949 - Umro je nemački kompozitor i dirigent RihardŠtraus, direktor Bečke opere. Počeo je da stvara u maniru kasnogromantizma i dospeo do ekspresionizma, ali je uvek ispoljavao visokomajstorstvo orkestracije. Simfonijsku poemu ispunio je novimsadržajem i jedan je od najboljih operskih kompozitora 20. vekakoji su stvarali na tragu muzičke drame Riharda Vagnera. Komponovaoje i operete, balete, solo pesme, kamernu muziku. Dela: simfonijskepoeme "Don Huan", "Til Ojlenšpigel", "Simfonija Alpa", "Sinfoniadomestica", "Život junaka", opere "Saloma", "Elektra", "Kavaljer sružom", "Egipatska Helena", "Arabela", "Danajina ljubav".
1951 - Japan je u San Francisku potpisao mirovni ugovor sa49 zemalja.
1954 - U Manili su SAD, Filipini, Australija, Novi Zeland,Tajland, Pakistan, Velika Britanija i Francuska, na inicijativuVašingtona, osnovali SEATO pakt, zamišljen kao karika u američkojglobalnoj strategiji okruživanja Sovjetskog Saveza. Njegovostvaranje objašnjeno je kao "zaštita Azije od komunističkeopasnosti".
1967 - Stupanjem na snagu novog ustava, afrička državaUganda postala je republika.
1991 - Jugoslovenska republika Makedonija objavila je daće se izdvojiti iz Jugoslavije.
1994 - Prilikom pada, kod aerodroma u Pitsburgu, američkog"Boinga 737", koji je leteo iz Čikaga, poginule su 132 osobe, putnicii posada.
1995 - Ministri inostranih poslova SRJ, Hrvatske isarajevske muslimanske vlade postigli su u Ženevi usmeni dogovor opodeli Bosne i Hercegovine na dva entiteta, Republiku Srpsku iMuslimansko-hrvatsku federaciju, i o bazičnim ustavnim principima.
1997 - Najmanje 150 osoba poginulo je u blizini zapadneobale ostrva Haiti, kada je potonuo pretrpani feribot "La FierteGonavienne" (Ponos Gonave) koji je plovio ka ostrvu Gonava.
2000 - U središtu UN u Njujorku okončan je skup na kojemse okupilo najviše svetskih lidera u istoriji, više od 150predsednika, vladara i šefova vlada.
2002 - Košarkaška reprezentacija SRJ, pobedom u finalusvetskog prvenstva u Indijanapolisu nad Argentinom, peti put jepostala prvak sveta.
2003 - Umrla je nemačka rediteljka i fotograf LeniRifenštal, poslednja značajna figura nacističke ere. Kaopropagandista nacističkog režima, snimila je filmove "Trijumfvolje" 1934. o kongresu Nacional-socijalističke partije uNirnbergu, a 1936. o Olimpijskim igrama. Posle rata, posvetila sefotografiji i podvodnom filmu u čemu je takođe ostvarila zavidnerezultate. Ostavila je obimne memoare.
2006 - Najmanje 25 osoba je poginulo dok je blizu 100ranjeno, u seriji eksplozija u zapadnoj indijskoj državiMaharaštra. Eksplozija se dogodila u trenutku dok su se vernicirazilazili posle molitve ispred Norani džamije u gradu Malegaon,oko 260 kilometara severozapadno od Mumbaja. Druge eksplozije su sedogodile u drugim delovima grada s muslimanskom većinom, u vremeislamskog praznika Šab-i-Rat. Napade su najverovatnije izvelimaoisti koji se bore protiv parlamentarne demokratije. Aktivni suu 13 od 28 indijskih država.
2007 - Najmanje 28 osoba poginulo je a nekoliko desetinaje povređeno u eksploziji automobila bombe ispred baraka obalskestraže na severoistoku Alžira. Do eksplozije je došlo u graduDelis, oko 50 kilometara istočno od alžirske prestonice, utrenutku dok su pripadnici obalske straže prisustvovali jutarnjempodizanju zastave. Sve žrtve bile su pripadnici obalske straže,koja je deo alžirskih oružanih snaga.
2015 - Preminuo je Miroslav Josić Višnjić, srpski književnik.Rođen 1946. u Staparu, Bačka, Učiteljsku školu završio je u Somboru,a na Filološkom fakultetu u Beogradu apsolvirao je književnost. Radioje kao lektor i urednik u izdavaštvu, pored drugog u Srpskoj književnojzadruzi. Bio je sekretar lista "Student" i urednik časopisa "Relations".Pokretač je biblioteke "Novi Albatros". Dobitnik je NIN-ove i Andrićevenagrade, kao i nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos kulturi. Dela:romani "Češka škola", "Pristup u svetlost", "Odbrana i propast Bodrogau sedam burnih godišnjih doba", "Pristup u kap i seme", "Svetovnotrojstvo", "Pristup u počinak", "Roman bez romana", "Dok nas smrt nerastavi", "Stablo Marijino", "Baron iz šaraga".
2017 - Umro je Ljubiša Samardžić proslavljeni srpski ijugoslovenski glumac. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademijuza pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitovao je nafilmu 1961, u ostvarenju "Igre na skelama". Od šezdesetih prošlog veka,bio je jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije. Tokomkarijere ukupno je ostvario 130 filmskih uloga. Bavio se i filmskomrežijom.
2018 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom boravkana Kosovu i Metohiji, posetio je Gazivode, Ibarsko Postenje, Poslovniforum u Leposaviću, Zvečan, Kosovsku Mitrovicu.

Autor: