AKTUELNO

Utvrđenje iz bronzanog doba koje se nalazi na vrhu brda u Francuskoj moglo bi da bude izgubljena keltska prestonica, kažu arheolozi.

Arheolozi su na lokalitetu Gana, u blizini Liona pronašli raskošan keltski nakit, oružje i delove kočije. Iskopavanja su otkrila veliko utvrđenje sa dva reda utvrda i kamenim zidovima visokim šest metara.

Stručnjaci su pronašli stotine predmeta za koje se verouje da potiču iz 800. godine pre nove ere i da su tu zakopani u okviru nekog verskog rituala.

Eksperti navode da je ovako bogat "ulov" retkost u francuskim utvrđenjima i da predstavlja jedno od najbogatijih nalazišta iz bronzanog doba ikada pronađenog u Evropi.

Otkriće može da se shvati i kao neka vrsta pobede nad pljačkašima koji su počeli da kopaju po ovom brdu još 2017. godine.

Na svom vrhuncu, utvrđenje na Ganau bilo je bogato jer se nalazilo blizu plovne Siul reke i okolini rudnika bakra.

-Invervenisali smo na lokalitetu jer su pljačkaši ovde operisali sa dektetorima za metal i onda prodavali preko interneta svoje pronalaske. Iskopavanja još nisu završena, ali smo do sada pronašli oko 800 predmeta, mahom netaknutih - rekao je arheolog i vođa tima Pjer Iv Milsen sa Univerziteta u Tuluzu.

-Ovo je prvi put da smo pronašli četiri netaknute gomile materijala koji ćemo sada proučiti u laboratoriji. Uglavno su pljačkaši ti koji ih prvi pronalaze i otimaju, ne obraćajući pažnju na raspored predmeta, što je katastrofalno - dodao je on.

Arheolozi veruju da su predmeti koji su bili skupljeni u vazama, bili zakopani u okviru rituala.

-Zbog predmeta i način na koji su aranžirani, sa narukvicama, tokama i privescima na dnu vaze i sečivima sekira na vrhu, bez sumnje ukazuje na ritual - dodao je Milsen.

Jedinstveno otkriće je šljunak iz reke koji je izabran zbog svoje boje - beli u jednoj grupi i crveni u drugoj i koji je takođe tu postavljen u svrhu rituala. Arheolozi smatraju i da su, na osnovu dimenzija, nakit nosile žene i deca, a slična otkrića pronađena su u Grčkoj i datiraju iz istog perioda.

Stručnjaci se sada nadaju da će im ovo otkriće pomoći da shvate kako se živelo u keltskom društvu pre nekih 2800 godina, naročito jer su među pronađenim predmetima i alati ali i oružje. Svi oni nose jasne pokazatelje da su im vlasnici bili dobrostojeći.

Pronađeni su i delovi kočije, amovi koje su konji nosili i ekstravagantan nakit, kao i dokazi o trgovini sa dalekim zemljama - dve mašice sekira napravljene u jugozapadnoj Engleskoj, staklene perle iz Italije, ćilibar sa Baltika.

-Svi ovi elementi su dokaz postojanja kompleksnog, hijerarhijski organizovanog društva kakva su bila keltska društva gvozdenog doba - rekao je Milsen.