AKTUELNO

Na današnji dan umro je Šarl Bodler, jedan od najvećih francuskih pesnika 19. veka, čija je poezija otvorila nove puteve lirike i afirmisala nove oblike pesničkog shvatanja sveta.

12 Rodjen je rimski car Kaligula, zapamćen kao jedna od najgrotesknijih ličnosti u istoriji. Njegove ekstravagancije poput navodne namere da svog konja proglasi konzulom, doprinele su da ga smatraju ludim. Vladao je od 37. do 41. godine, kada je ubijen u zaveri pretorijanaca.

1290 Kralj Edvard I (Edward) objavio je proklamaciju o progonu Jevreja iz Engleske.

1422 Umro je engleski kralj Henri V (Henry) koji je tokom vladavine od 1413. do smrti nastavio Stogodišnji rat sa Francuskom. Pobedio je Francuze 1415. kod Azenkura i osvojio Pariz. U Francuskoj je i umro, a nasledio ga je devetomesečni sin Henri VI.

1811 Rodjen je francuski pisac Teofil Gotje (Theophile Gautier), preteča parnasovaca i protagonist doktrine "Umetnost radi umetnosti" (l'art pour l'art). Zahtev za autonomijom umetnosti izneo je u predgovoru romana "Gospodjica de Mopen" (1836).
1876 Dvorska klika smenila je turskog sultana Murata V pod izgovorom da je lud, nekoliko meseci pošto je došao na vlast, i dovela na presto njegovog brata Abdula Hamida II.

1867 Umro je Šarl Bodler (Charles Baudelaire), jedan od najvećih francuskih pesnika 19. veka, čija je poezija otvorila nove puteve lirike i afirmisala nove oblike pesničkog shvatanja sveta. Njegova zbirka "Cveće zla" (1857) jedno je od najznačajnijih lirskih dela 19. veka.

1887 Osnovan je Streljački savez Srbije, 36 godina posle formiranja prve streljačke družine. Savez je 1909. primljen u Medjunarodnu streljačku uniju. Strelci iz Srbije su prvi put učestvovali na medjunarodnim takmičenjima u Londonu i Hamburgu.

1888 U Londonu je nadjeno telo Meri En "Poli" Nikols (Mary Ann Polly Nichols) prve žrtve masovnog ubice žena, "Džeka Trboseka".

1898 Rodjen je književnik Dušan Matić jedan od najznačajnijih srpskih nadrealističkih pesnika, član Srpske akademije nauka i umetnosti (zbirke pesama "Budjenje materije", "Knjiga ritula", zbirka eseja "Anina balska haljina").

1907 U Petrogradu je potpisan sporazum kojim su Velika Britanija i Rusija podelile "interesne sfere" u Persiji, Avganistanu i na Tibetu.

1920 Prve radio-vesti emitovala je stanica 8MK u Detroitu, u Mičigenu, SAD.

1944 Sovjetske trupe i tenkovi ušle su, u Drugom svetskom ratu, u glavni grad Rumunije, Bukurešt, gde su ih gradjani oduševljeno pozdravili.

1957 Malaja (Malezija) je stekla nezavisnost.

1962 Trinidad i Tobago su postali nezavisna država u okviru Britanskog Komonvelta.

1962 Umro je francuski slikar Žorž Brak (Georges Braque), jedna od dominantnih ličnosti Pariske slikarske škole. Uporedo s Pikasom (Picasso) uveo je likovni izraz "kubizam" (1908).

1969 U avionskoj nesreći je poginuo američki bokser Roki Marćano (Rocky Marciano), bivši svetski šampion u teškoj kategoriji. Titulu je osvojio 1952, pobedom nad američkim bokserom Džoe Volkotom, a sa ringa se povukao nepobedjen 1956.

1973 Umro je američki filmski režiser Džon Ford (John), autor više od 200 filmova i dobitnik četiri Oskara za filmove "Potkazivač", "Plodovi gneva", "Kako je bila zelena moja dolina" i "Miran čovek".

1977 Predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito doputovao je u prvu posetu Kini.

1980 Poljski radnički lideri potpisali su, nakon dvomesečnog štrajka, sporazum s Vladom o pravu na štrajk i priznavanju sindikata "Solidarnost", a Poljska je postala prva zemlja Sovjetskog bloka u kojoj je dozvoljen rad nezavisnog sindikata.

1983 Sahrani vodje filipinske opozicije Beninja Akina (Benigno Aquino) u Manili je prisustvovalo više od milion ljudi. Ubijen je deset dana ranije na aerodromu u Manili, kada se vratio iz trogodišnjeg izbeglištva u SAD. Time je filipinski diktator Ferdinand Markos (Marcos) uklonio najozbiljnijeg protivkandidata na izborima 1984.

1986 Umro je Urho Kekonen (Kekkonen), najistaknutiji finski političar posle Drugog svetskog rata. Kao predsednik Finske (1956-1982) i pobornik miroljubive politike i svestrane saradnje medju državama, značajno je doprineo sazivanju Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS, kasnije OEBS) 1975. u Helsinkiju.

1986 Umro je Henri Mur (Henry Moore), jedan od najvećih engleskih vajara 20. veka. Njegove skulpture su na mnogim javnim mestima kao što su zgrada UNESCO-a u Parizu i Linkolnov centar u Njujorku. Bio je inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1991 Uzbekistan i Kirgistan proglasili su nezavisnost od SSSR, čime je broj republika koje su izašle iz Sovjetskog Saveza porastao na deset.

1994 Trupe SSSR-a formalno su okončale poluvekovno vojno prisustvo u Istočnoj Nemačkoj i na Baltiku. Svečanosti su prisustvovali predsednik Rusije Boris Jeljcin i kancelar Nemačke Helmut Kol (Kohl).

2003 Kenija je ukinula zabranu rada pokreta "Mau mau" koji je 1950-ih godina vodio nasilnu borbu protiv britanskih kolonizatora.

2005 Poginulo je 1.199 Iračana, a preko 460 je povredjeno tokom povorke s milion šiitskih vernika na mostu preko reke Tigar, u Bagdadu, u panici zbog glasina da će bombaš-samoubica aktivirati eksploziv.

2009 Sukobi izmedju vojske Mjanmara i pobunjeničke grupe Kokang na kineskoj granici su okončani. U njim je tokom tri dana poginulo 26 pripadnika snaga bezbednosti Mjanmara i osam pobunjenika kineske nacionalne manjine, a oko 30.000 ljudi je izbeglo u Kinu.

2010 Policija je u Moskvi i Sankt Peterburgu privela 130 pripadnika opozicije koji zahtevaju slobodu okupljanja i kojima policija redovno odbija dozvolu za održavanje protesta.

2011 Umro je profesor Radoslav Stojanović, šef Katedre za medjunarodno pravo i medjunarodne odnose Pravnog fakulteta u Beogradu, diplomata, pravni savetnik Ministarstva spoljnih poslova, jedan od osnivača Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije.

2012 Protiv vodeće švajcarska banka UBS pokrenuta je krivična istraga zbog sumnje da je prala novac.

2015 Sud BiH osudio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske Olivera Krsmanovića na 18 godina zatvora za zločine u Višegradu. Proglašen je krivim za zločin protiv čovečnosti po osam tačaka zbog učešća u ubistvima, prisilnim nestancima i drugim nečovečnim delima. Krsmanoviću je suđeno i u predmetu u kojem je sa još devet osoba optužen za otmicu putnika u Štrpcima i njihovo ubistvo.

#Vremeplov