AKTUELNO

Problem čestog mokrenja javlja se u zavisnosti od brojnih faktora, a često i sami pravimo neke greške ne znajući koliko nam škode...

Ako imate potrebu da pre spavanja nekoliko puta mokrite ili se noću često budite da biste išli u WC, postoji način da "istrenirate" bešiku i rešite se ove muke.

Dr Ališa Džefri-Tomas koja na TikToku kroz simpatične i duhovite video snimke daje odgovore na najvažnija pitanja o svim problemima vezano za bešiku, otkrila je najbolji trik koji pomaže kod ovih neprijatnih tegoba.

"Ovaj video je posebno namenjen onima koji moraju nekoliko puta da uriniraju, ili ih iznenadna potreba za mokrenjem budi iz sna, ili osećaju bol kada im se bešika puni. Iz iskustva znam da su problemi sa bešikom često povezani sa trbušnim zidom. Ako neprestano stežete stomačne mišiće to će sprečiti mišiće karličnog dna da se opuste, što će poremetiti ceo prirodan tok mokrenja", kaže dr Ališa.

"Često veoma nesvesno stežemo stomačne mišiće da više i ne primećujemo da to radimo. Zato, sledeći put kada budete ležali u krevetu i razmišljali o tome da li treba da odete u WC, probajte ovu tehniku“, navodi doktorka i objašnjava jednostavnu vežbu koja pomaže da rešite ovaj problem.

Sve što je potrebno jeste da legnete na leđa i napipate gde vam se nalaze kukovi i pubična kost. Položite šake, dlanovima na dole na taj "trougao“, ispod kukova i iznad pubične kosti.

"Ono što treba da uradite jeste da lagano podignete taj deo stomaka, ne treba da pritiskate, već podignete nagore. To će osloboditi pritisak na karlično dno i lakše ćete isprazniti bešku", objašnjava dr Ališa i dodaje da je ponekad samo "u glavi" taj osećaj da se nismo u potpunosti ispraznili, da je ostalo još nekoliko "kapi" koje moramo da izbacimo.

U ovom položaju, dok su vam ruke na donjem delu stomaka, dobro je i da udahnete duboko i pustite da vam se stomak naduje poput lopte.

Video: TikTok/scrambledjam

"Zapamtite, važno je da ne pritiskate stomak, već da ga podižete nagore. Nekada vam se može činiti da zapravo podižete organe nagore, nekada da samo dižete kožu, isprobavajte šta vam najviše odgovara i šta je za vas najdelotvornije. Ako vam je neprijatno da ovaj pokret izvodite na sredini donjeg dela stomaka, probajte da to radite sa strane. Zadržite ruke u ovom položaju 30 do 60 sekundi“, savetuje doktorka.

#WC