AKTUELNO

Do 8. jula biće prikazana 24 filma, od čega će 19 biti u konkurenciji za jednu od nagrada.

Godišnja smotra srpskog filma, 46. Sofest, počinje danas u Centru za kulturu Sopot.

Povodom 50 godina od kultnog filma "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića, Sofest će se održati pod sloganom "Skupljanje (ne)razvejanog perja" i odati počast Petroviću i jednom od najznačajnijih filmova jugoslovenske kinematografije.

Festival počinje otvaranjem izložbom fotografija, plakata i dokumenata "50 godina Skupljača perja", a Sopotom će zatim, tradicionalno, prodefilovati autori i glumci filmova koji će biti prikazani u narednih pet dana.

Svečanost će upotpuniti nastup KUD Kosmaj iz Sopota kao i vatromet, a najavljen je nastup sastava "Ođila" koji već decenijama neguje autentičnu romsku muziku.

Narednih dana u Centru za kulturu Sopot biće prikazani filmovi "Zona Zamfirova II deo", "Dnevnik mašinovođe", "Vetar", "Povratak", "Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato", "Kozje uši", "Stado", "Igla ispod praga", "Ona je živa", "Slepi putnik na brodu ludaka", "Santa Maria della Salute", "Afterparti", "Naši očevi, majke i njihova deca", "Sporazum", "Jesen samuraja", "Biser Bojane", "Inkarnacija", "Vojna akademija: Novi početak" i "Rekvijem za gospođu J".

Pročitajte još: CEO REGION U SUZAMA! Preminuo frontmen POZNATE MUZIČKE GRUPE

Stručni žiri u sastavu: reditelj i predsednik AFUN-a Mirko Beoković, glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović, odlučivaće o tome ko će poneti Gran pri za najbolju režiju, nagrade "Bata Živojinović" za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i priznanje za najbolji film.

Žiri publike takođe će odabrati najbolji film, a Odbor festivala doneo je odluku da ove godine uruči specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti Oliveri Katarini.

Van konkurencije biće prikazan film "Zemlja bogova" Gorana Paskaljevića.

U okviru pratećeg programa, 7. jula u 13 sati biće održana panel diskusija "Skupljači perja- međaš srpskog (jugoslovenskog) filma", a od 5. do 7. jula biće organizavane projekcije filmova za decu.

Festival će se završiti onako kako je i počeo - odavanjem počasti filmu "Skupljači perja" specijalnom projekcijom koja će uslediti nakon svečane dodele nagrada.

#Festival

#Film

#Sopot

'