AKTUELNO

Amazonska prašuma, "pluća sveta", sada emituje više ugljen dioksida nego što je u stanju da ga apsorbuje, po prvi put su službeno objavili naučnici.

Prema najnovijoj studiji, emisije ugljendioksida iznose milijardu tona godišnje. Većinu tih emisija prouzrokovali su požari, koji su uglavnom izazvali ljudi krčeći šume kako bi stvorili pašnjake. Ali, istraživanje sada pokazuje i da bi čak i bez direktnih intervencija ljudi, zbog izrazito visokih temperatura i učestalih suša, emitovanje ugljendioksida i dalje raslo.

Ovo otkriće posebno je zabrinjavajuće jer se do sada smatralo da je Amazonska prašuma zaslužna za polovinu celokupne apsorpcije ugljenika na Zemlji, te da usporava stopu globalnog zagravanja. Sada, pak, naučnici upozoravaju da se Amazonija polako pretvara u izvor CO2, prenosi Jutarnji list.

Za ovo istraživanje korišćeni su mali avioni koji su tokom poslednjeg decenija merili količinu CO2 do 4.500 metara iznad šume. Prethodne studije koje su ukazivale na to da Amazonska prašuma postaje izvor CO2, temeljile su se na satelitskim snimcima, ali tako prikupljeni podaci bili su manjkavi, ponajpre zbog smetnji koje su uzrokovali oblaci i visoko rastinje prašuma.

#pluća sveta

#prašuma