AKTUELNO

Mask je pokrenuo ozbiljnu buru.

Vlasnik kompanije "Tesla" Ilon Mask (50) momentalno je izazvao neviđenu buru na društvenim mrežama kad je prokomentarisao poreklo čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle!

- Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj od srpskih roditelja - napisao je milijarder na Tviteru komentarišući vest o porastu prodaje električnih automobila "Tesla" u Hrvatskoj.

Njegov komentar imao je više od 12.000 lajkova i maltene hiljadu komentara, a naravno podstakao je i žestoku raspravu između Srba i Hrvata. Mnogi su već priložili tvrdnje o Teslinom rodnom listu, a neki čak pišu da je Tesla rođen u Austrougarskoj.

Nikola Tesla, podsetimo, rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu kao dete lokalnog sveštenika Srpske pravoslavne crkve Milutina Tesle i njegove žene Đuke. Smiljan se inače tada nalazio na području vojne granice Austrougarske, a danas pripada teritoriji Republike Hrvatske.

Tesla se školovao u Gospiću i Karlovcu, a zatim u Gracu i Pragu. U periodu od 1881. do 1882. godine radi u Budimpešti u Centralnom telegrafskom uredu i upravo tu započinje svoj veliki pronalazački period - usavršava aparat za pojačanje glasa kod telefona.

Već sredinom 1882. godine odlazi u Pariz. Odlazi u SAD 1884. godine gde počinje da radi u kompaniji Tomasa Edisona.

#Nikola Tesla