AKTUELNO

Na krajnjem severu Pakistana, u planinskoj dolini Hunza koja se smestila u regiji Gilgit-Baltistan, stanuje narod koji živi i do 120, 130 godina. Neki od njih proslavili su i 145. rođendan pre nego što su napustili ovaj svet.

Tačan broj godina teško je odrediti jer Hunze nemaju rodne listove niti dokaza kojima bi mogli potkrepiti svoju vitalnost, piše portal Pun kufer.

U ostatku Pakistana predviđeni životni vek iznosi 67 godina, no na krovu sveta, u izolovanim bespućima Himalaja vladaju sasvim drugačiji zakoni života i smrti.

Istraživači su zabeležili da žene mogu zatrudneti vrlo kasno, u šezdesetima i kasnije, a smatra se i da ne boluju od raka. Naučnici objašnjenje traže u prirodi i hrani.

Hunze piju vodu iz lednika, uzgajaju svoju hranu, a s obzirom na to da su odsečeni od obližnjih gradova, ne jedu ništa prerađeno. Marelice su često na njihovom jelovniku, a tokom posta danima, pa čak i mesecima, ne jedu ništa osim svežeg soka i koštica tog superzdravog voća.

Foto: Pixabay.com

Meso im nije svaki dan na jelovniku, dominiraju žitarice i povrće.

Njihovo poreklo obavijeno je tajnom.

Svetlije su puti od svih susednih naroda, a njihov je jezik (burushaski) sličniji baskijskom nego bilo kojem drugom koji ih okružuje. Nagađa se da su potomci vojnika Aleksandra Velikog koji ga nisu mogli slediti, nego su odlučili ostati na Himalajima.

#Jelovnik

#Zdravlje