AKTUELNO

Kažu da se neke stvari u Rimu nikada ne menjaju. Sada je, međutim, Koloseum dokazao da je ta teorija pogrešna, otvorivši javnosti svoje podzemne nivoe.

Nije samo da je prvi put u 2.000 godina otvoreno područje opisano kao "srce" građevine - otkako su podzemni nivoi ili "hipogej" bili mesta na kojima su gladijatori i životinje čekali pre nego što bi krenuli u borbu, već je ovo i prvi put u istoriji ovog spomenika da je javnosti bilo dozvoljeno da tu uđe.

Sada će turisti moći da šetaju prolazima na drvenoj platformi i da se dive hodnicima i lukovima koji su povezivali hipogeje između soba u kojima su gladijatori i životinje čekali pre ulaska u liftove koji bi ih katapultirali u arenu.

Italijansko Ministarstvo kulture izvestilo je o ogromnoj restauraciji svodova i prolaza podzemlja u kojem su čekali oni koji su išli u borbu.

Govoreći na ceremoniji otvaranja, Alfonsina Ruso, direktorka Arheološkog parka Koloseum, rekla je da će radovi omogućiti ljudima da bolje razumeju kako je Koloseum nekada funkcionisao.

"Ova restauracija je apsolutno važna za arheološka istraživanja, jer nam omogućava da rekonstruišemo njenu istoriju", rekla je za CNN.

Projekat restauracije izveden je u tri glavne faze, počev od temeljnog čišćenja fasade spomenika, a zatim prelaska u podzemna područja. Mali deo hipogeja otvoren je za javnost 2016. godine.

Foto: Unsplash.com

Glavni restauratorski radovi u hipogeju započeli su 2018. godine, mada ih je odlagala pandemija.

Arheolozi, restauratori, inženjeri i arhitekte među stručnjacima su koji su radili na tome da ovu znamenitost približe nekadašnjem sjaju. Tim je koristio fotografska ispitivanja, mapiranje površina i polagan i precizan posao ispiranja vekovima nakupljane prljavštine, naslaga i mikroorganizama kao što su alge i lišajevi.

U nekim delovima morali su da uklone tragove prethodnih restauracija, koje su vremenom propadale, i zamenili ih onim što opisuju kao autentičnije materijale.

Globalna, krvava ikona

Koloseum je izgradio car Vespazijan. Gradnja je započela 72. godine p.n.e., a završila se osam godina kasnije.

Foto: Unsplash.com

Njegov sin Tit otvorio je Кoloseum sa 100 dana igara, koje su uključivale lažne pomorske bitke, pogubljenje životinja i borbu sa gladijatorima. Prema drevnom istoričaru Eutropijusu, tokom tih uvodnih igara ubijeno je 5.000 životinja.

U doba svog procvata, amfiteatar je mogao da ugosti između 50.000 i 70.000 gledalaca. Posle pada Rimskog carstva korišćen je kao izvor materijala za druge građevinske radove oko grada. Sada jedna od najpoznatijih znamenitosti na svetu, privlačila je 5 miliona posetilaca godišnje pre pandemije.

Prošlog meseca, Ministarstvo kulture objavilo je planove za izgradnju drvene arene koja će pokriti hipogej, dajući ideju o tome kakav je nekada bio Koloseum. Nova arena biće domaćin koncerata i drugih vrsta kulturnih događaja.