AKTUELNO

Džordž Rivs možda nije prvi Supermen koji vam pada na pamet, ali ta uloga je obeležila karijeru glumca čija je smrt ostala misterija i nakon više od šest decenija.

Rivs je, zapravo, bio prvi televizijski Supermen, a u toj je ulozi debitovao 1952. godine u seriji Supermenove avanture (Adventures of Superman) koja je trajala šest sezona, do 1958.

Samo godinu dana nakon završetka snimanja serije koja ga je proslavila, Rivs je pronađen mrtav na krevetu u svom domu u Kaliforniji sa jednom ranom od metka u glavi. Glumac se navodno ubio u spavaćoj sobi dok je njegova verenica Leonor Lemon sa prijateljima pravila žurku u prizemlju te iste kuće.

Policija je zaključila da je glumac sam sebi oduzeo život zbog depresije, ali njegova porodica i brojni fanovi bili su uvereni da je reč o ubistvu, jer nije manjkalo osumnjičenih ni motiva. Takođe, ispaljena su tri metka, dva u pod i jedan u njegovu glavu, što je mnogima bilo sumnjivo.

Rivs je preminuo samo nekoliko dana pre nego što je trebao da se oženi verenicom, a par je te kobne večeri viđen kako se svađa u restoranu. Nakon toga su u svojoj kući imali zabavu sa brojnim gostima što je Rivsa navodno živciralo pa je napustio zabavu. Okupljeni su kasnije te večeri čuli pucanj iz pištolja, a kada su pronašli glumčevo telo, iz neobjašnjenih razloga nisu odmah pozvali policiju.

Foto: Konbank dvorana

Rivsova majka pokrenula je privatnu istragu o sinovoj smrti tokom koje su otkrivene masnice na njegovom telu i glavi, koje nisu spomenute u ranijem autopsijskom izveštaju. Ona je sumnjala da je za smrt njenog sina kriva njegova bivša ljubavnica, zabavljačica Toni Maniks sa kojom je imao aferu kad je ona već bila u braku sa Eddiejem Maniksom, šefom u MGM.

Aferu je prekinuo kada je upoznao Lemon, a teoretičari zavere smatraju kako je ljubomorna zabavljačica zatim uverila svog supruga da ubije Rivsa.

Drugi veruju kako ga je zbog brojnih afera ubila njegova verenica. Prijatelj pokojnog glumca Fred Krejn svojevremeno je ispričao kako je Lemon u vreme pucnja bila na gornjem spratu kuće, gde se nalazila i spavaća soba u kojoj je Rivs pronađen mrtav, nakon čega je potrčala niz stepenice panično vičući: "Recite im da sam bila dole!"

O tom slučaju 2006. godine snimljen film "Hollywoodland" sa Benom Aflekom u glavnoj ulozi, u kom su testirane najpopularnije teorije o misterioznoj smrti glumca, ali slučaj, ni u filmu ni u stvarnosti, nikad nije razrešen.