AKTUELNO

Strahuje se da Zemlja ne bi izdržala takav udar.

Gigantski asteroid se kreće prema našoj planeti, a ne postoji baš ništa što bi ljudi mogli da učine da to spreče, upozorio je dr Džozef Nut iz NASA-inog centra "Godard Spejs" na konvenciji Američkog geofizičkog saveza.

On je rekao da je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida, a posebno smo bez ikakve obrane ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija koji je uzrokovao propast dinosaurusa.

Foto: Pixabay.com

Iako su retki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina.

- Mogli bismo reći, naravno, da je došao red na tako nešto - naglasio je Nut.

Pročitajte još: DIĆI ĆE VAM SE KOSA NA GLAVI: Ova reč je JEZIVA i TUŽNA, a verovatno i NAJSTRAŠNIJA u srpskom jeziku!

Naime, veruje se da su dinosaurusi izumrli pre oko 66 miliona godina, nakon što je 10 kilometara širok asteroid pogodio područje koje je danas kod Meksičkog zaliva.

Najbliži "susret" s kometom u nedavnoj istoriji, Zemlja je imala 1996. i ponovno 2014, kad je jedan asteroid prošao pokraj nas u neposrednoj udaljenosti od Marsa. Da nismo imali sreće i da je asteroid išao pravo na nas, verovatno ne bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo za njegov udar, kaže Nut koji smatra kako bi za eventualno uništenje asteroida bile potrebne barem dve svemirske misije.

Foto: Pixabay.com

- Imamo tehnologiju uz pomoć koje možemo da skrenemo asteroide gotovo svake veličine s njihove putanje. Prvi zadatak bi bio da pošaljemo robotsku sondu prema asteroidu koja bi ga "napala", a sledeća misija bi bila propratna i uključivala bi "gravitacioni traktor", odnosno svemirski brod koji bi leteo uz asteroid i "odgurnuo" ga dalje od Zemlje uz pomoć gravitacije. Takva strategija bi verovatno funkcionisala na asteroidima širine do 400 metara. Veće svemirske stene bi verojatno zahtevale nekoliko udara sondi i pokušaja uništenja asteroida - piše Express.

#Asteroid

#NASA

#Zemlja

'