AKTUELNO

Devojke boluju od retke bolesti okoštavanja mišića.

Bliznakinje Zoe Bakston i Lusi Fretvel iz Irske imaju izuzetno redak genetski poremećaj - javlja se u jednom od dva miliona slučajeva, i zbog njega se polako pretvaraju u kamen.

Bolest sa kojom se sestre suočavaju je fibrodisplazija ossificans progressiva, retka bolest okoštavanja mišića. Prognoze lekara su više nego sumorne, ali sestre su optimistične, i čak planiraju da u skorije vreme i zatrudne, uprkos velikom riziku da i deci prenesu ovu bolest.

- Ne pada nam na pamet da dozvolimo da nas bolest spreči da živimo punim plućima. Da, u ovakvim situacijama je teško ostati pozitivan, ali mnogo pomaže kada neko vama blizak prolazi kroz isto to - kaže Lusi.

Zoe je inače modna blogerka, a imala je 17 godina kada je upoznala svog sadašnjeg supruga, Majka (29). Upoznali su se na internetu, i kaže da je presrećna što ga je pronašla.

- Neverovatno je nesebičan, i uvek na prvo mesto stavlja moje potrebe. Razume da sam besna što mi recimo svakog jutra treba sat vremena samo da se obučem, i nikada se ne žali - kaže Zoe i dodaje da ona i suprug maštaju o detetu, a da su šanse da mu prenese bolest pola-pola. Lusi se, s druge strane, verila prošle godine i kaže da je uverena da će njih dvoje u jednom trenutku imati i decu.

Ipak, karakteristika ovog stanja je da oboleli vremenom sve više gube pokretljivost, tako da će za njih dve situacija biti sve teža.

- Nekada se osećam krivom jer sam pokretljivija od Zoe. Ali uvek smo tu jedna za drugu i ne dozvoljavamo da nas bolest sputava u bilo čemu - zaključuju njih dve na kraju.

Zoe je u međuvremenu okupila značajan broj pratilaca na Instagramu gde pokazuje kako, uprkos mučnoj bolesti, uživa u mirnom i porodičnom životu.

#Lusi Fretvel

#Zoe Bakston