AKTUELNO

Spremite se za spektakl na nebu!

Astronomski fenomen poznat pod nazivom Super Mesec pojaviće se danas na nebu, što znači da će pun mesec biti najbliži planeti Zemlji, a taj fenomen dešava se istovremeno sa pomračenjem Meseca.

Ovaj fenomen će biti vidljiv u Severnoj i Južnoj Americi, Japanu, Australiji i Novom Zelandu, a ljudi u Srbiji će moći da vide pun Mesec i da ga fotografišu.

Član Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ Zoran Tomić kaže da Super Mesec vizuelno nema razlike u odnosu na bilo koji pun Mesec, sem što izgleda veći i svetliji.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Taj se fenomen naziva i „krvavi Mesec“, jer se na suprotnoj strani zemljine polulopte događa potpuno pomračenje Meseca, kada Mesec prolazi kroz Zemljinu senku i pri tome gubi sjaj i dobija crvenkastu boju.

- Da bi se dogodilo pomračenje potrebno je da Sunce, Zemlja i Mesec budu u istoj ravni, odnosno da Mesec može da prođe kroz Zemljinu polusenku i senku i tada dolazi do potpunog pomračenja Meseca i on gubi sjaj, odnosno ne reflektuje se svetlost sa njegove površine - objašnjava Tomić.

Takav Mesec nema nikakav poseban uticaj na Zemlju, a fenomen na nebu trajaće kratko.

On dodaje da je najbolje posmatrati Mesec uz pomoć teleskopa, kada se nalazi u fazi između punog i mladog.

- S obzirom na to da je Mesec vidljiv golim okom možemo ga posmatrati golim okom, dvogledom, a teleskop je interesantan jer će najbolje pozicionirati Mesec. Najinteresantnije je posmatrati ga u fazi kada je između punog i mladog, jer je zanimljivo posmatrati reljef, odnosno kratere koji se u tom periodu najbolje mogu videti - objašnjava Tomić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Evo šta kažu astrolozi:

Tokom ovog perioda emocije se pojačavaju i postajemo ranjiviji, češće osećamo glavobolju, umor ili neviđeni porast energije. Stoga postoje rizici od pogrešnih koraka i nepromišljenih postupaka. Ako ste u mogućnosti, od presudne važnosti je da se smirite i sačekate da ovaj period prođe.

Pokušajte da se ne sukobljavate, ne činite nešto silom, ni na prečac. Sjajno je u ovom periodu prepustiti se volji svoje intuicije i osećanja, osetiti svoje želje svakom ćelijom, skenirati svoje raspoloženje i odmah pronaći metode za poboljšanje, usaglašavanje. Mislite pozitivno, zamislite srećnu budućnost i uživajte u sadašnjosti.

26. maj je najbolji dan za provod u prirodi.

Foto: Unsplash.com

Ako želite da vam novčanik bude pun, kad je pun mesec ostavite ga na prozorskoj dasci otvorenog prozora. Na ovaj dan je potrebno da zamislite želje. Ako postoji prilika učinite to pored otvorenog prozora sa upaljenom svećom u blizini. Želje bi trebalo da su jasne i konkretne, sa približnim datumima ispunjenja.

Upamtite: koridor pomračenja ostaće sa nama do 10. juna. Zbog toga je bolje slediti sve preporuke pre ovog datuma: ne sukobljavajte se, ne pronalazite greške, ne započinjite nove važne događaje, ne kritikujte, ne zahtevajte, već samo živite sa svojim osećanjima, uživajte u prirodi, pokušajte da budi smirena i srećna osoba.

Ovaj period je važan za svaku osobu, jer upravo u ovom trenutku započinju unutrašnje promene. Na kraju krajeva, sve oko nas zavisi od nas. A ako podlegnemo provokacijama i izgubimo se pa doživimo izliv emocija, ništa dobro se ne može desiti.

#super mesec