AKTUELNO

Naučnici sa Floride zaključili su da ajkule koriste zemljino magnetno polje kao GPS sistem navođenja.

U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu "Kjurent Bajolodži", ističe se da ajkule imaju unutrašnji sistem za navigaciju koji im služi za tačnu plovidbu okeanima, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, istraživači državnog Univerziteta sa Floride izlagali su 20 ajkula vežbama "magnetnog pomeranja" koje su preslikavale geografske lokacije stotinama milja od mesta gde su bile zarobljene.

Brajan Keler, vodeći autor studije rekao je da to objašnjava zašto ajkule mogu putovati preko ogromnih okeana, ali se uvek vraćaju na potpuno isto mesto kako bi se hranile, razmnožavale i rađale.

"Već neko vreme znamo da ajkule umeju da detektuju magnetno polje, ali ovo je prvo uspešno testiranje da zaista i koriste te sposobnosti kako bi odredile svoju lokaciju. Očekujemo da se ove sposobnosti primećuju i kod drugih vrsta, poput velike bele ajkule, da migriraju 20 hiljada kilometara i potom se vrate na isto mesto". izjavio je Keler.

Prema časopisu Sajans magazin 2005.godine, velika bela ajkula je praćena plivajući od Južne Afrike do Australije i nazad gotovo u pravoj liniji, navodeći naučnike da veruju da ajkule imaju magnetni osećaj da upravljaju.

#Ajkula

#GPS

#Magnetno polje