AKTUELNO

Čuvarkuća je Uskršnje jaje koje se prvo ofarba na Veliki petak. Ono ima ulogu zaštitnika doma i ukućana.

Po pravilu se čuvarkuća uvek boji u crveno i tako simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. Jaje je samo po sebi simbol života. Pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svetlost dana u život. Takođe, Marija Magdalena je caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao i time ukazala na nov život - večni život.

Postoji nekoliko priča vezanih za Mariju Magdalenu i crveno jaje, a u nekim legendama je i smatraju glavnim pokretačem običaja farbanja jaja. Jedna od njih podrazumeva da je Marija Magdalena tri dana nakon Isusovog raspeća posetila njegov grob i da je tom prilikom nosila korpu sa kuvanim jajima kako bi podelila ostalim ženama koje tuguju nad Hristovim grobom. Kada je stigla, kamen sa ulaza u grobnicu je bio pomeren, a grob prazan. U tom trenutku su jaja u korpi promenila boju u crvenu.

Druga legenda glasi: Nakon Isusovog uskrsnuća Marija Magdalena je otišla da srećne vesti razglasi rimskom osvajaču Tiberijusu. On je na ovu vest odgovorio: „Hrist je uskrsao isto kao što je to jaje crvene boje” - u tom trenutku Marija Magdalena je u ruci držala jaje, a čim je čuveni osvajač izgovorio ovu rečenicu - jaje je promenilo boju u crvenu.

Postije i legende o majci Isusovoj, Mariji Bogorodici. Marija je bila prisutna na raspeću svog sina na Veliki petak, i prema jednom od predanja sa sobom je ponela kuvana jaja, na koja je kapnula krv sa Isusovih rana, koja je potom jaja obojila u crveno.

Drugo predanje glasi da je Marija, preklinjavši vojnike da budu manje okrutni prema njenom sinu, poklonila svakom po jaje, a da su njene suze padajući na jaja bojila ih u specifičnu crvenu boju.

I na kraju, mesečni katolički magazin koji je postojao u periodu od 1878. do 1908. godine pisao je o ranim hrišćanima iz Mesopotamije koji su bojili jaja kako bi imitirali Isusovu krv prolivenu tokom njegovog raspeća. Crkva je ovu tradiciju preuzela od tog doba i nastavila da je održava.

Svaka od ovih priča i legendi krije u sebi jednu jednostavnu istinu: sve je povezano. Bez krvi, nema vaskrsenja. Nema smrti bez života, a Uskrs slavi upravo to - vaskrsnuće Isusa Hrista i pobedu nad zlom.

#Jaje

#zanimljivost

#Čuvarkuća