AKTUELNO

Na današnji dan umro je američki pisac Mark Tven, poznat po romanima "Doživljaji Toma Sojera" i "Doživljaji Haklberi Fina".

753 p.n.e Romul je, prema istoričaru Marku Terentiju Varonu (Marcus Terentius Varro), osnovao Rim.

1142 Umro je francuski filozof i teolog Pjer Abelar (Pierre Abelard). Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, verovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Eloizi (Heloise), koja se ubrajaju u najlepša dela epistolarne književnosti.

1509 Umro je engleski kralj Henri VII (Henry), osnivač dinastije Tjudor. Njegovim dolaskom na presto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom "Rat dveju ruža".

1699 Umro je Žan Rasin (Jean Racine), francuski pesnik i autor dramskih tragedija "Andromaha", "Fedra", "Britanikus", "Berenisa", "Mitridat" i komedije "Parničari".

1816 Rodjena je engleska književnica irskog porekla Šarlota Bronte (Charlotte), koja se proslavila sa prvim romanom "Džejn Ejr". Sa mladjim sestrama Emilijom i Anom izdala je zbirku pesama.

1828 Rodjen je francuski teoretičar umetnosti i filozof Ipolit Ten (Hippolyte Taine), član Francuske akademije od 1878. godine. Kao teoretičar francuskog naturalizma, uticao je na Emila Zolu i čitavu generaciju pisaca koja je sa naučno-eksperimentalnim pretenzijama pristupala književnosti ("Filozofija umetnosti", "O inteligenciji").

1836 Teksašani su porazili Meksikance u bici kod San Hasinta, što je omogućilo nezavisnost Teksasa koji je 1845. ušao u sastav SAD.

1856 Australija je prva u svetu uvela osmočasovni radni dan.

1882 U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je prva srpska opereta "Vračara" Davorina Jenka, autora srpske himne "Bože pravde".

1910 Umro je američki pisac Mark Tven (Twain), poznat po romanima "Doživljaji Toma Sojera" i "Doživljaji Haklberi Fina".

1915 Rodjen je američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin (Anthony Quinn), dobitnik dva Oskara za filmove "Viva Zapata" i "Žudnja za životom". Proslavio se i filmom "Grk Zorba".

1918 Poginuo je nemački pilot Manfred fon Rihtofen (Richthofen), poznat kao Crveni Baron, koji je u prvom svetskom ratu oborio 80 aviona.

1926 Rodjena je Elizabeta II (Elizabeth), kraljica Velike Britanije od 1952. godine.

1941 Šefovi diplomatija Nemačke i Italije Joahim fon Ribentrop (Joachim, Ribbentrop) i grof Galeaco Ćano (Galeazzo Ciano) u Drugom svetskom ratu dogovorili su se o podeli Jugoslavije na nemačko i italijansko područje.

1945 Poslednje nemačke trupe povukle su se iz Bolonje (Italija). Istog dana sovjetska armija ušla je u predgrađe Berlina.

1946 Umro je engleski ekonomist Džon Mejnard Kejnz (John Maynard Keynes), poznat po delu "Opšta teorija zaposlenosti, kamata i novca" koje je donelo radikalan preokret u ekonomskoj teoriji.

1960 Prestonica Brazila premeštena je iz Rio de Žanejra u Braziliju.

1967 Vojnim pučem u Atini uspostavljen je režim "grčkih pukovnika" koji su sedam narednih godina sprovodili vojnu diktaturu u Grčkoj.

1971 Umro je Fransoa Divalije (Francois Duvalier), "Papa Dok", predsednik Haitija od 1957. godine. Diktatorski režim održavao je uz pomoć gangsterske milicije pod nazivom "Tonton Makut".

1993 Vrhovni sud Bolivije osudio je na 30 godina zatvora bivšeg diktatora Luisa Garsiju Mesu (Garcia Meza) zbog masovnih ubistava i kršenja ustava.

1996 Koalicija levog centra "Maslinovo drvo" pobedila je na izborima u Italiji. To je bila prva pobeda levice u Italiji od Drugog svetskog rata.

1997 Prvi kineski vojnici ušli su u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.

1999 U vazdušnim napadima NATO na SR Jugoslaviju pogodjeni su poslovna zgrada "Ušće" u Novom Beogradu i Žeželjev most na Dunavu u Novom Sadu.

2000 Parlament Rusije ratifikovao je rusko-američki Sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja, START 2.

2003 U svom domu na jugu Francuske umrla je Nina Simon, američka džez pevačica, čiji su singlovi "I Love Porgy", "To Love Somebady", "Ne me quitte pas" i druge dostigle milionski tiraž. Nastupala je u "Karnegi Holu" i pariskoj "Olimpiji", bila je izvrsna pijanistkinja i borac za prava crnaca.

2004 Bivši izraelski nuklearni tehničar Mordehaj Vanunu izašao je iz zatvora Aškelon, na jugu Izraela, u kojem je proveo 18 godina, od čega 11 u samici, zbog izdaje i špijunaže. Vanunu je uhapšen i osudjen nakon što je 1986. u intervjuu britanskom listu "Sandej tajms" (Sunday times) otkrio izraelski program razvoja nuklearnog oružja.

2010 Svečano je otvoren Avalski toranj, jedan od simbola Beograda, srušen u bombardovanju NATO snaga 1999. godine.

2010 Huan Antonio Samaran, predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta od 1980. do 2001, preminuo je u 89. godini u Barseloni.

2015 U pomorskom udesu izbegličkog broda koji je potonuo izmedju libijske obale i italijanskog otoka Lampeduze, udavilo se izmedju 700 i 900 migranata. Prve procene su bili da je brod krijumčario oko 700 ljudi, preživeli svedoče da ih je bilo preko 950, dok broj migranata spašenih u nesreći ne prelazi 50.

2016 Preminuo je Prins Rodžer Nelson (Prince Rogers), američki muzičar i tekstopisac koji je izdao više stotina pesama, dobitnik sedam Gremi nagrada, Zlatnog globusa i Oskara ( "Purple Rain", "Little Red Corvette", "Let"s Go Crazy", "Cream", "Kiss").

2019 U osam eksplozija koje su na Uskrs odjeknule u hrišćanskim crkvama i luksuznim hotelima u Šri Lanci poginulo je preko 250 ljudi. Koordinisane napade izvelo je sedam bombaša-samoubica iz lokalne ekstremističke grupe po imenu Toufek Džamat.

2019 Glumac i komičar Volodimir Zelenski ubedljivo je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini.

#Vremeplov