AKTUELNO

Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete II, sahranjen je u subotu u kraljevskoj grobnici dvorca Vindzor, a poslednjem ispraćaju prisustvovalo je oko 30 članova užeg kuga porodice.

Po sopstvenoj želji, vojvoda od Edinburga, koji je preminuo dva meseca pre 100. rođendana 9. aprila, imao je ceremonijalnu umesto državnu sahranu, a evo koji su ključni momenti koji su je obeležili:

Kraljica sedela sama u suzama

Foto: Tanjug AP/Leon Neal

Kraljica je sedela sama, a sa sobom je u torbici osim maramice imala i fotografiju sebe i Filipa na venčanju. Kraljica Elizabeta II je tokom sahrane brisala suze, gledajući kako njen suprug nestaje pod zemljom u kapeli Svetog Đorđa. Kako su “Dejli mejlu” rekli kraljevski izvori, kraljica je planirala da nosi jednu od belih maramica sašivenih kod “Kenta & Hejsta”, jedan od Filipovih “zaštitnih znakova”. U počast njihovom braku dugom 73 godine kraljica je ponela i malu fotografiju njih dvoje. Smatra se da je nastala na Malti.

Princ Čarls crven u licu

Odlazak vojvode od Edinburga najteže je pao izgleda njegovom sinu princu Čarlsu koji sve vreme trajanja ceremonije nije mogao da sakrije suze. Kako se vidi na fotografijama, lice princa Čarlsa je bilo crveno od suza.

Foto: Tanjug AP/Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth, Leon Neal, Hannah McKay

Cveće, mač i poruka

Filipov kovčeg bio je prekriven cvećem, a na njemu su bile poležene njegova mornarička kapa i mač. Kraljica je ostavila ličnu, rukom pisanu poruku za Filipa koju je smestila pored venca belih ljiljana, sićušnih belih ruža i belih frezija, koje je sama izabrala. Kovčeg vojvode od Edinburga bio je umotan u njegovu ličnu zastavu, koja predstavlja elemente njegovog života, od grčkog nasleđa do britanskih titula.

Foto: Tanjug AP/Rene' Rossignaud

Minut ćutanja

Sahrana je počela nacionalnim minutom ćutnje, u službi koja je kako navodi “Dejli mejl” odražavala Filipovu lojalnost kraljici i zemlji. Minut ćutnje oglašen u tačno u 15.00 sati počasnim plotunom kraljevskih trupa. Nakon minuta ćutnje nadbiskup od Kanterberija Džastin Velbi primio je kovčeg koji su u procesiji pratili članovi kraljevske porodice i odao počast Filipovom “životu posvećenom dužnosti prema naciji i Komonveltu”.

Foto: Tanjug AP/Hannah McKay

Pesma

Princ Filip je sam odabrao muziku za svoju sahranu, a jedna od pesama je bila i na sahrani princeze Dajane 1997, u pitanju je tradicionalna britanska narodna pesma “Rhosymedre”, kompozitora Ralfa Vona Vilijamsa. Osim toga princ je izabrao i “Adađo espresivo” ser Vilijama Harisa, Saliks Persija Vitloka i Uspavanku Luja Vjerna.