AKTUELNO

Uprkos tome što je šansa da veliki asteroid pogodi Zemlju izuzetno retka, stručnjaci upozoravaju da je pitanje vremena kada će se tako nešto dogoditi.

Američka svemirska agencija (NASA) stvorila je simulaciju ‘neizbežnog’ udara asteroida u Zemlju i onoga što bi se dogodilo u tom slučaju.

Da bi čovečanstvu pomogla da se što bolje pripremi za takav scenario, NASA je udružila snage sa američkom Saveznom agencijom za upravljanje krizama i osmislila seriju vežbi koje simuliraju nesreću u slučaju pada asteroida na Los Anđeles .

Jedna od vežbi zvedena je 25. oktobra u El Segundu u Kaliforniji, a u njoj su učestvovali stručnjaci iz NASA-e, FEMA-e, Nasine laboratorije za raketnu propulziju, Nacionalne laboratorije Ministarstva energetike SAD, Američkog ratnog vazduhoplovstva i Kancelarije za hitnu službu guvernera Kalifornije.

Uzeto je obzir šta bi se dogodilo kada bi se hipotetički objekat širine do 100-250 metara približio Zemlji toliko da ne bi bilo vremena za njegovo preusmeravanje, odnosno kako bi se izvela masovna evakuacija na području Los Anđelesa kada bi šansa da asteroid pogodi taj grad iznosila 100 odsto.

Naučnici su pokušali da predvide jačinu udara i uticaj koji bi imao na infrastrukturu, i izvršili procenu broja ljudi koje bi trebalo evakuisati, kao i način na koji bi to bilo izvedeno.

Simulacija je takođe omogućila predviđanje brzog i pouzdanog načina da se javnost obavesti o budućoj katastrofi, s obzirom na to da bi stručnjaci u slučaju pada asteroida bili primorani na borbu s dezinformacijama i širenjem lažnih vesti u medijima, piše Daily Mail.

S. P.

'