AKTUELNO

Završetak radova na obnovi fasade i početak obeležavanja jubileja 170 godina trajanja Galerije Matice srpske obeleženi su večeras svečanošću sa specijalnom svetlosnom projekcijom na Trgu galerija.

Program svečanosti pripremljen je u saradnji s Akademijom umetnosti u Novom Sadu i obuhvatio je umetničku svetlosnu projekciju na obnovljenoj fasadi, uz izvođenje muzičkih kompozicija studenata Akademije.

Projekcija je rad autora profesora Srđana Radakovića i akcentuje dvadesete i tridesete godine prošlog veka, praveći sponu između filmske aktivnosti likovnih umetnika u Evropi sa začetkom umetničkih aktivnosti u okviru Muzeja Matice srpske.

Na svečanosti obeležavanja jubileja, kojoj je prisustvovala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da su naši preci, osnivajući najpre Maticu srpsku kao, kako je kazao, kamen temeljac nacionalnog i kulturnog bića, a potom i njenu Srpsku narodnu zbirku ili Muzeum iz kojih je nastala Galerija, znali da je to put kulture.

-Ideja o osnivanju Muzeuma se rodila kada je veliki Sava Tekelija 1842. godine Matici poklonio 11 raskošnih porodičnih portreta, a oblik joj je pet dana kasnije dao sekretar Matice, takođe veliki Teodor Pavlović - rekao je Mirović.

Foto: Pink.rs

On je naglasio da od tada do danas, uprkos burnim menama istorije, traje neprekidno sabiranje najvrednijeg što su doneli "uzleti našeg duha" i sve je to sabrano baš u prelepoj zgradi Galerije.

Po Mirovićevim rečima, nema boljeg načina da se odužimo precima nego da čuvamo i unapređujemo njihovo delo.

-Kontinuirano izdizanje Galerije Matice srpske u najprestižniju nacionalnu instituciju kulture, čiji deo je i rekonstrukcija njene zgrade, to najbolje potvrđuje - naglasio je Mirović.

Pored svetlosne projekcije koja je projektovana na fasadi Galerije ispred obnovljene Galerije Matice srpske postavljene su i dve novoizlivene skulpture. Iznošenjem umetničkih dela u prostor ispred Galerije napravljen je iskorak ka publici i skulpturama u javnom prostoru ukazano na umetničke vrednosti koje se čuvaju u zgradi. Istovremeno, to je prvi korak ka cilju koji Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021, teži – osvajanju Trga galerija i formiranju "Parka skulptura" u okviru zelene površine ispred Galerije.

Foto: Pink.rs

U godini obeležavanja svoga jubileja – 170 godina od osnivanja – Galerija Matice srpske završava adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi od 1958. godine, a koja od tada nije sveobuhvatno obnavljana. Nakon samo šest meseci intenzivnog rada na rekonstrukciji fasade, Galerijski prostor je ponovo dostupan javnosti, a fasada je dobila svoje novo ruho i prvu dekorativnu rasvetu.

Prostor Galerije je, ugradnjom lifta na spoljnom stepeništu, postao dostupan osobama s invaliditetom, čime je upotpunjena prošlogodišnja ugradnja lifta za posetioce u unutrašnjosti zgrade.

#Jubilej

#Novi Sad

#galerija

'