AKTUELNO

Mnogi sovjetski lideri su voleli palačinke i u Kremlju se na svaku Maslenicu uvek spremalo to tradicionalno jelo, pritom su se ukusi lidera SSSR-a razlikovali, otkriva glavni kuvar Kremlja Anatolij Galkin.

Prema rečima Galkina, Josif Staljin je preferirao palačinke sa slatkim od drenjina i oraha. Takve palačinke su spremane na dači (vikendici) sovjetskog lidera.

Galkin je rekao da je generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza Leonid Brežnjev voleo bogate palačinke sa kvascem i jeo ih je sa crnim kavijarom.

Istovremeno, otkrio je da je poslednji predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov najviše voleo palačinke sa topljenim maslacem, kavijarom i lososom.

U Rusiji je u ponedeljak počela nedelja Maslenice. Ona se u Rusiji ove godine obeležava u nedelji od 8. do 14. marta.

Stanovnici zemlje tradicionalno vezuju taj praznik za odlazak zime i početak proleća, za narodna veselja i palačinke. Prema tradiciji, u Rusiji se cele sedmice uoči Velikog posta prave i jedu palačinke, pritom često sa najneobičnijim i najraznovrsnijim nadevima i sastojcima.

Kako se Maslenica proslavlja u dalekom Sibiru i koji su njeni glavni simboli saznajte u video-blogu Olivere Ikodinović „Moja Rusija“

#palačinke