AKTUELNO

Nakon smrtonosne oluje koja je zahvatila Teksas, prodavnica nameštaja u Hjustonu Džona MekIngvala bila je prepuna - ali ne i kupaca.

MekIngval je otvorio vrata svojih prodavnica nameštaja onima kojima je smeštaj potreban. Pa kad je snežna oluja Teksašane ostavila bez struje ili toplote na hladnoj hladnoći, pozvao je stotine da uđu.

"Najmanje što bismo mogli da uradimo je da otvorimo ovu prodavnicu nameštaja kako bismo ljudima omogućili da dođu na toplije mesto", rekao je on. "Kauči i puno dostupnih televizora, puno raspoloživih dušeka, puno dostupnei puno tople hrane."

Do sada je otvorio prodavnice nameštaja u Ričmondu i Houstonu u Teksasu kao galeriju kao skloništa.

Za ljude poput Denistre Hunt to je privremeni dom van kuće. "Proveli smo noć na hladnom, što nikada nisam radila", rekla je ona. "Sa dvogodišnjakom je bilo strašno. Svi smo upravo legli u jedan krevet i pokrili se."

Trgovine imaju krevete, pokrivače, pa čak i hranu za porodice koje se bore nakon što su veliki nestanci struje opustošili državu.

I nije prvi put da on pomaže ljudima tokom prirodnih katastrofa. 2017. godine transformisao je neke od svojih prodavnica nameštaja Galeri u skloništa nakon uragana Harvi. I to je učinio 2005. godine, kada su mnogi pobegli iz Luizijane nakon uragana Katrina.

I njegovo darivanje tu ne staje - često daruje nameštaj porodicama u nevolji i za izradu nastavničkih sala u lokalnim školama.

"Delimično sam kapitalista, a delimično socijalni radnik i ovo je ono što volim da radim", rekao je za "CBS jutros" za seriju "Savršenija unija" iz 2017. godine.

"To sebi možemo da priuštimo, a ono što ne možemo priuštiti je da nateramo ljude da izgube nadu, moramo im pružiti nadu", rekao je. "To bi uradili moji roditelji."

Za mnoge Teksašane prodavnice nameštaja "Dušek Mek" su često skloništa nakon oluje. "Teška vremena nikad ne traju, teški Teksašani traju, a proći ćemo i kroz ovo," kaže on.

#Teksas