AKTUELNO

Dvanaest eksponata ukradenih iz Muzeja istorije Jugoslavije naći će se na aukcijskoj prodaji u Malagi u Španiji.

Iz Knjige žalosti u Kući cveća isečeno je, i ukradeno, 40 strana na kojima su zapisi i potpisi poznatih svetskih državnika povodom smrti Josipa Broza Tita, iz 80-tih godina prošlog veka.

Deo tih "eksponata" naći će se 3. juna na aukcijskoj prodaji u Malagi, Španija.

Kako je objabila Medijska mreža Antidot, reč je o 12 autografskih strana (lotova) Knjige žalosti, koja je u Kući cveća bila otvorena za strane državnike.

Pomenuti lotovi predstavljaju samo deo znatno veće kolekcije od 40 strana koje su isečene i ukradene iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Foto: http://www.anti.media

Krađa delova Titove Knjige žalosti, kako se navodi, nikada nije prijavljena nadležnim organima, jer nikome u Muzeju i Ministarstvu kulture i nije bilo poznato da ih nema.

Inače, prikupljanje autograma i zapisa značajnih istorijskih ličnosti danas predstavlja jednu od izuzetno važnih i cenjenih grana kolekcionarstva što pokazuju i primeri aukcija na kojima su pojedini autografi prodati za astronomske cifre.

Primera radi, jedan od najpoznatijih slučajeva predstavljalo je pismo Džordža Vašingtona, koje je u decembru 2009. godine prodato za fantastičnih 3,2 miliona dolara.

Foto: http://www.anti.media

Među "našim" eksponatima tog tipa, koji se najavljuju za aukciju u Malagi, nalazi se i posveta Titu generalnog sekretara KPP S S SR Mihaila Gorbačova, koji je u poseti bivšoj Jugoslaviji boravio 15. marta 1988.

Foto: http://www.anti.media

Tu su i izrazi žaljenja i reči posvećene Titu Norodoma Sihanuka, bivšeg kralja Kambodže, koji je u Beogradu boravio 12. avgusta 1982, zatim Hu Jaobinga, generalnog sekretara Komunističke partije Kine koji je u poseti SFRJ boravio 11. maja 1983, zatim Indire Gandi, premijerke Indije, koja je u Beogradu boravila 8. juna 1983, Nikolae Čaušeskua, predsednika Rumunije koji je u poseti jugoslovenskom rukovodstvu boravio 12. novembra 1987, kao i Hafeza al Asada, predsednika Sirije koji je u Beogradu boravio 28. aprila 1982.

Foto: http://www.anti.media

Među njima su i posvete Arafata, lidera Palestinske oslobodilačke organiazcije koji je Kuću cveća posetio 21. decembra 1988, Alija Hamneija, vrhovnog vođe Irana koji je povodom samita Pokreta nesvrstanih u jugoslovneskoj prestonici boravio 3. septembra 1989, Mobutu Sese Sekoa, lidera nekadašnjeg Zaira (danas DR Kongo) koji je Titov grob posetio 31. marta 1988, Roberta Mugabea, predsednika Zimbabvea koji je u poseti bivšoj Jugoslaviji bio 25. maja 1985, Ulofa Palmea, švedskog premijera koji se u Titovu spomen knjigu upisao 21. juna 1983. i Džordža Buša starijeg, koji je u svojstvu potpredsednika SAD u poseti Beogradu boravio 17. septembra 1983. godine.

Autografi se prodaju za astronomske cifre

Ukradeni lotovi vrede i do sto hiljada evra

Prikupljanje autograma i zapisa značajnih istorijskih ličnosti danas predstavlja jednu od izuzetno važnih i cenjenih grana kolekcionarstva što pokazuju i primeri aukcija na kojima su pojedini autografi prodati za astronomske cifre. Primera radi, jedan od najpoznatijih slučajeva predstavljalo je pismo Džordža Vašingtona koje je u decembru 2009. godine prodato za fantastičnih 3,2 miliona dolara!

Ko prodaje ukradene eksponate?

Francisko Pinera, direktor IAAE, potvrdio je  da su autografski listovi, koji su ponuđeni na prodaju, deo veoma vredne kolekcije od 40 izjava napisanih u znak sećanja na Josipa Broza Tita, koja se nalazi u vlasništvu jednog od najpoznatijih evropskih kolekcionara iz te oblasti.

Svaki od tih 40 listova na aukcijama može dostići prodajnu vrednost i od nekoliko hiljada evra.

Govoreći o poreklu kolekcije Pinero je napisao da je ona “prodata pre mnogo godina od strane osobe bliske Titu”. Problem, međutim, leži u tome što, prema važećim propisima, ne postoji niti je postojala legalna mogućnost da se stranice iz Knjige sećanja, kao deo kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srbije, otuđe od svog zakonitog vlasnika.

Foto: http://www.anti.media

Očigledna nelogičnost u Pinerovom objašnjenju leži i u činjenici da je reč o zapisima nastalim nakon Titove smrti kada njemu bliske osobe više nisu imale pristup državnoj imovini, uključujući i eksponate izložene u Kući cveća i Muzeju istorije Jugoslavije.

To ukazuje da trenutni posednik stranica iz Knjige sećanja posvećene Titu koja predstavlja deo kulturno-istorijskog nasleđa u vlasništvu Republike Srbije, poseduje falsifikovane sertifikate koje je aukcijska kuća prihvatila kao autentične.

Foto: http://www.anti.media

U Muzeju najavljuju pokretanje istrage

Načelnik Odeljenja za istraživanje i zaštitu muzejskog fonda Radovan Cukić iz Muzeja istorije umetnosti rekao je da nadležni u muzeju nisu upoznati sa najavljenom aukcijom, ali i da im nije pozanto da su delovi Kjnige nestali iz Muzeja.Nakon što smo mu predočeni dokazi o aukcijskoj prodaji autografskih listova, Cukić je najavio pokretanje interne istrage o nestanku spornih stranica sa izjavama svetskih lidera, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta iz Muzeja nismo dobili odgovore o rezultatima pokrenute istrage.

Cukić je, takođe, rekao da će, ukoliko se potvrdi da stranice potiču iz Titove Knjige sećanja, Muzej kontaktirati kuću koja organizuje prodaju kako bi sprečio zakazanu aukciju. Izražavajući izvesnu rezervu u pogledu porekla autografskih listova Cukić nam je rekao da je “postojalo još takvih knjiga u bivšoj Jugoslaviji” ne precizirajući gde su one bile dostupne za upisivanje stranim državnicima.

Foto: http://www.anti.media

#Josip Broz Tito

#Krađa

#Prodaja

#aukcija

#knjiga žalosti

'