AKTUELNO

Ovo pitanje vam je sigurno nekada prošlo kroz glavu, ali sada za njega postoji i naučni odgovor.

Naime, imuni sistem kod muškaraca se slabije brani od kancerogenih ćelija i ne uspeva da stopira njihovo širenje u telu.

Sa druge strane, žene imaju snažniji i agresivniji imunitet od muškaraca, a osim toga na njih bolje deluju vakcine i brojni lekovi, tvrdi profesor Peter Džonson sa britanskog Instituta za istraživanje raka.

Prema nedavnoj studiji Univerziteta u Lidsu, muškarci češće umiru od malignog melanoma nego žene. Stručnjaci veruju da je tome uzrok testosteron, tzv. muški hormon.

Imuni sistem kod muškaraca se slabije brani od kancerogenih ćelija i ne uspeva da stopira njihovo širenje u telu, što bi mogao da bude razlog i zašto muškarci češće umiru od melanoma.

– Maligni melanom povezan je sa imunitetom, a jedan od glavnih krivaca je polni hormon muškaraca, testosteron. Zbog njega muškarci imaju više dlaka, četvrtastu bradu, ali i slabiji imunitet – objašnjava profesor Džonson.

U studijama na životinjama naučnici su blokirali dejstvo testosterona i otkrili da taj postupak ubrzava oporavak imuniteta posle hemioterapije.

S druge strane, jači imunitet kod žena dovodi se u vezu sa njihovom većom sklonosti ka obolevanju od autoimunih bolesti. Zbog toga žene znatno češće boluju od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 1, multipla skleroze, autoimunih bolesti štitne žlezde i reumatoidnog artritisa.

Na koji način testosteron ometa imunitet nije razjašnjeno, ali naučnici veruju da to otkriće može da im pomogne u stvaranju efikasnijih terapija za muškarce. Osim toga, zaključeno je da testosteron igra i veliku ulogu u tome što žene podnose bolje i infekcije poput gripa i korona virusa.

#Bolest

#Muškarac

#Žena