AKTUELNO

Na današnji dan umro je američki državnik Vudro Tomas Vilson (Woodrow Thomas Wilson), predsednik SAD od 1913. do 1921, začetnik ideje o stvaranju Lige naroda, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1919.

1014 - Umro je danski kralj Svend I koji je 1002, nakon pokolja Danaca u Engleskoj, napao i osvojio veliki deo engleske teritorije. Nasledio ga je sin Knut II Veliki koji je bio kralj Danske, Engleske i od 1028. Norveške.

1194 - Nemački kralj Henrik VI (Henrick) oslobodio je uz veliku otkupninu engleskog kralja Ričarda (Richard) I (Lavlje Srce), kojeg je na povratku iz Krstaškog rata 1192. zarobio austrijski vojvoda Leopold.

1881 - Potpisan je ugovor o izgradnji pruge Beograd-Niš, prve železničke pruge u Srbiji. Knez Milan Obrenović je u junu 1881. srebrnim budakom obeležio početak radova, a prvi putnički voz ka Nišu krenuo je s beogradske železničke stanice u septembru 1884.

1924 - Umro je američki državnik Vudro Tomas Vilson (Woodrow Thomas Wilson), predsednik SAD od 1913. do 1921, začetnik ideje o stvaranju Lige naroda, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1919.

1989 - Umro je američki filmski režiser i glumac Džon Kasavetis (John Cassavetes), vodeći predstavnik "njujorške škole", nezavisne produkcije ("Senke", "Zakasneli bluz", "Lica", "Glorija", "Dvanaest žigosanih", "Rozmarina beba").

1994 - Predsednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton) ukinuo je trgovinski embargo Vijetnamu, zaveden po završetku Vijetnamskog rata 1975. To je, nakon decenija neprijateljstva, bio dramatičan preokret u odnosima dve zemlje.

2000 - Prilikom napada albanskih ekstremista na autobus UNHCR-a na Kosovu ubijena su dvojica Srba, a u sukobima ruskih pripadnika Kfora s Albancima ranjeno je više osoba. U narednim danima talas nasilja, u kojem je stradalo devet osoba, zahvatio je severni deo Kosova.

2012 - Sjedinjene Američke Države podigle su tužbu protiv najstarije privatne švajcarske banke "Vegelin", jer je preko of-šor računa omogućila utaju najmanje 1,2 milijarde dolara poreza bogatim Amerikancima. Ovo je prvi slučaj da su SAD optužile neku banku iz inostranstva za omogućavanje poreske prevare američkim poreskim obveznicima.

2019 - Izrael je počeo da gradi čeličnu barijeru duž granice s pojasom Gaze koja bi trebalo da osujeti palestinski Hamas u izgradnji tunela za napade. Izgradnja ograde je usledila posle deset meseci masovnih jednonedeljnih protesta Palestinaca duž granice Gaze i Izraela.

#Vremeplov