AKTUELNO

Na današnji dan u Požarevačkom zatvoru je umro srpski revolucionar i publicista Vasa Pelagić, jedan od prvih pobornika ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu.

1579 - Severne nizozemske pokrajine Holandija, Zelandija, Utreht, Gelderlend, Frizija, Groningen i Overajsel proglasile su Utrehtsku uniju radi suprotstavljanja španskoj vlasti. Unija se 1581. otcepila od Španije, a Vestfalskim mirom 1648. dobila nezavisnost i potom prihvatila naziv Holandija prema najvećoj i najbogatijoj provinciji.

1831 - Poljski parlament (Sejm) proglasio je nezavisnost Poljske i svrgnuo ruskog cara Nikolaja I s poljskog prestola. Veliki deo Varšavskog vojvodstva, pod nazivom Poljsko kraljevstvo priključen je 1815. Rusiji, a ruski car postao je i kralj Poljske. Rusi su u septembru ugušili poljski ustanak, ukinut je ustav i raspušten Sejm.

1899 - U Požarevačkom zatvoru je umro srpski revolucionar i publicista Vasa Pelagić, jedan od prvih pobornika ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu. Bio je plodan i popularan pisac, a radovi objavljeni za njegovog života štampani su u 250.000 primeraka.

2006 - Na prvim parlamentarnim izborima na teritorijama pod palestinskom upravom pobedilo je Islamski radikalni pokret Hamas, koji je formirao novu vladu na čelu je istaknuti lider tog pokreta Ismail Hanije.

2011 - Antivladine demonstracije u Egiptu koje su počele mirno, pretvorile su se u sukob demonstranta i policije, uz bacanje kamenica i upotrebu suzavca I vodenih topova. Označavaju početak prviog talasa Egipatske revolucije, koja je na kraju dovela do smenjivanja Hosnija Mubaraka posle skoro 30 godina vlasti.

2019 - Preminuo je reditelj Dušan Makavejev, ; jedan od osnivača filmskog crnog talasa. Njegovi najpoznatiji filmovi su "Nevinost bez zaštite", "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT", "Misterija organizma", "The Coca Cola kid", "Manifesto", "Gorila se kupa u podne". Bavio se pisanjem i bio urednik Studenta, Književnih novina i Danasa.

2019 - Grčki parlament ratifikovao je ; sporazum iz Prespe o imenu Makedonije (Severna Makedonija) kojim se rešava višedecenijski spor i omogućavaju evroatlantske integracije Skoplja.

#Vremeplov