AKTUELNO

Stefani Arnold iz SAD-a tokom svoje druge trudnoće 2013. godine imala je strah i predosećaj da će umreti tokom porođaja – i nije bila sasvim u krivu.

U novom dokumentarcu na Netflixu, Preživeti smrt, ispričala je sa svojim suprugom Džonatanom kako je doživela kliničku smrt na 37 sekundi za vreme porođaja jer je imala stanje koje se naziva placenta previa, odnosno predležeća posteljica. Nalazi se vrlo blizu ili delimično pokraj ušća vrata materice, a u nekim slučajevima ga i potpuno prekriva. Ovakav položaj posteljice može prouzrokovati jaka krvarenja.

"Bilo mi je jako teško, dok još nisam znala da mi je posteljica u pogrešnom položaju, objasniti kako se osećam. Samo sam suprugu govorila da imam predosećaj da će se nešto loše dogoditi, ali nisam znala šta. Kada bi me neko pitao kako mi je u trudnoći, svaki put sam htela odgovoriti da ću umreti."

Zastrašujuća je činjenica da je Stefani bila u pravu – nakon što je rodila sina Džejkoba, njeno srce prestalo je kucati i bila je mrtva 37 sekundi, prenosi Mirror.

"Išla sam na carski rez, rodio se Džejkob potpuno zdrav i srećan, ali sekundu nakon toga ja sam prestala disati. Imala sam osećaj kao da sam u 3D filmu i da vidim sebe izvan svog tela. Kao da sam bila iznad sebe, a u nekim trenucima i pokraj sebe. Videla sam sve što se događalo u sobi. Videla sam lekare kako me oživljavaju. Sve se nekako kretalo oko mene, videla sam sve drage ljude – čak i baku koja je preminula pre 10 godina. Mamin brat takođe se pojavio, zajedno s mojom kćeri i mamom."

Stefani se seća i kako je čula lekare da u panici govore kako se ovo ne sme događati, kako je ne smeju izgubiti. U stomaku je osetila jak pritisak pre nego što se vratila u život. Nakon toga bila je šest dana u indukovanoj komi, a jedan bubreg je zakazao. Ponovo je morala naučiti hodati i govoriti, a cela situacija ostavila je, kako kaže, veliki trag u njenom životu.  

#Smrt