AKTUELNO

Čuvena glumica koja nas je prerano napustila je otvoreno govorila o seksualnom uznemiravanju i jugoslovenskoj kinematografiji.

Legendarna glumica Mira Furlan, koja je noćas preminula od posledica virusa Zapadnog Nila, ispričala je kako se u mladosti suočavala sa seksualnim uznemiravanjem. Ona je izjavi za medije iz 2018. godine rekla da je to bio “vazduh koji su žene udisale”. U svom stilu i bez dlake na jeziku, Mira se osvrnula na tadašnje jugoslovenske režisere.

“Naši domaći režiseri nisu znali šta da rade sa glumicama osim da ih skidaju”, rekla je tada glumica osvrćući se i na film “Lepota poroka” Živka Nikolića, koji obiluje scenama golotinje, pa čak i seksa utroje u nudističkom kampu.

Ona je primetila da je u jugoslovenskoj kinematografiji postojao trend eksploatisanja seksualnosti žena.

“Nisam sigurna da li je iko i primetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog, prostačkog, eksploatatorskog seksualizovanja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog outsajdera u društvu”, kazala je Mira Furlan.

U pomenutom filmu, junakinja od konzervativne gorštakinje postaje osvešćena žena, neko ko na kraju osvaja sopstvenu slobodu. Osvrnula se na položaj žena danas, i u prošlosti. Kako sama kaže, još u mladosti je naučila da se oseća jednako vredna kao bilo koji muškarac.

– I ja sam, kao i svi ženski građani, od detinjstva naučila da ne vidim prostačke poglede, ne čujem ponižavajuće komentare, ne obazirem se na uvrede. Seksualno uznemiravanje je bilo vazduh koji smo udisali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi (kao zagađenje vazduha, npr.). Uglavnom smo radili sve da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja. Ja nisam imala nikakve sumnje da ću ja pobediti sve te glupe prepreke i da ću pokazati svetu da sam isto toliko vredna kao i bilo koji muškarac. Ta vera mi je ušla u glavu s majčinim mlekom – pričala je pre tri godine je glumica.

#Mira Furlan