AKTUELNO

"Začuđena sam kada čujem napade na vlast i vladu iz sveta filma jer se u Srbiji, uprkos krizi, nikada više nije snimalo i niko nije ostao uskraćen. U našoj kinematografiji zaista cvetaju ruže", kaže Trivan.

Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj je jedini producent država, kada je reč o kinematografiji, kaže za Pink Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika i predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

- Zato sam začuđena kada iz sveta filma čujem povike na vlast i vladu, imajući u vidu da, kada je smanjen budžet za filmsku industriju zbog virusa, mi u Filmskom centru smo uspeli da ga vratimo, i na tome hvala i predsedniku Srbije i ministru finansija – kaže Trivan.

Ističe da niko nije ostao uskraćen i da se nikada nije više snimalo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kao da je zlatno doba, a ne jedna od najvećih ekonomskih kriza u Evropi, i to zahvaljujući državi. Zato me čudi da niko nema potrebu da dođe i kaže “hvala” jer, zahvaljujući tome, snimili smo toliki broj filmova pa, na primer, jedan naš film ima više gledalaca nego cela hrvatska produkcija prošle godine – kaže Trivan.

Šest debitanata je prošle godine izbacilo svoje prve filmove, mnogo je mladih glumaca, mnogo je novih filmova i serija, a sve to, kako kaže, plaća država.

- Država je bila majka, a ne maćeha, u ovim teškim vremenima za kulturu. Generalno u kinematografiji cvetaju ruže uprkos krizi, dok u izdavaštvu već nije tako i mislim da će ova godina biti jako teška u tom smislu – kaže Trivan.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da je “Dara iz Jasenovca” nominovana za Zlatni globus, za Oskara i to u više kategorija, ne samo za film sa stranog govornog područja.

- Sama činjenica da će se jedna mala Dara pojaviti na Zlatnom globusu u konkurenciji za najbolju glumicu od 10 godina, čini da mi je srce puno! – kaže Trivan.

#Jelena Trivan

#Novo jutro