AKTUELNO

Svečano otvaranje upriličeno je danas u 12 časova u Aleji heroja na Kalemegdanu.

Povodom Dana oružanih snaga Italije, koji se proslavlja 4. novembra, Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu, u saradnji sa Gradom Beogradom i JP „Beogradska tvrđava“, predstavljaju izložbu „Spasilačke misije Italije na Mediteranu“, italijanskog fotografa Kristijana Mantuana. Izložba se održava od 4. do 18. novembra u Aleji heroja na Kalemegdanu.

Foto: Foto: Tanjug

Foto: Foto: Tanjug

Šesnaest fotografija koje govore o jednoj od bezbroj operacija koje italijanska mornarica i Finansijska policija svakodnevno sprovode u Sredozemnom moru: primećen je brod sa stotinak migranata na otprilike 120 milja južno od Lampeduze, manje od 20 milja od libijske luke Zvara. Fregata italijanske mornarice započinje operaciju spasavanja i prevozi migrante do patrolnog broda Finansijske policije, gde ih oni potom prebacuju i obavljaju prve lekarske preglede. Devedeset dva migranta, iz Gane i Nigerije, sede na vojnom brodu i čekaju da ih prebace na obalu: ovo je poslednja etapa njihovog putovanja u Evropu.

Foto: Foto: Tanjug

Ova izložba je omaž svim muškarcima i ženama u uniformi, koji svakog dana, u Italiji i u inostranstvu, služe kako bi zaštitili svoju zemlju i doprineli međunarodnom miru i bezbednosti u kriznim područjima sveta. Oni obavljaju svoju dužnost vodeći se uvek duhom solidarnosti. U Libanu italijanski i srpski vojnici zajedno učestvuju u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija Unifil.

I. P.

'